Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je za nas, kristjane, Jezus Kristus?

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 14. 09. 2009 / 06:41
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kdo je za nas, kristjane, Jezus Kristus?

Nagovor svetega očeta pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja

Sveti oče je imel včeraj v Castelgandolfu dva sprejema. Opoldne je sprejel vernike na dvorišču letne rezidence in z njimi molil angelovo češčenje, za tem pa je sprejel pet novih nadškofov in škofov, ki jim je v soboto v baziliki svetega Petra v Vatikanu podelil polnost zakramenta svetega reda, ter njihove svojce.

Sveti oče je na začetku nagovora pred molitvijo angelovega češčenja dejal, da nam včerajšnja božja beseda, ki smo jo brali in poslušali med mašo, postavlja dve vprašanji. Prvo je: ‘Kdo je zate Jezus Kristus?’ In drugo: ‘Ali tvoja vera rodi dobra dejanja ali ne?’ Prvo vprašanje smo slišali v odlomku iz evangelija, kjer Jezus vpraša učence: ‘Kaj pravite, kdo sem?’ Peter je na vprašanje jasno in takoj odgovoril: ‘Ti si Kristus!’, kar pomeni Mesija, božji maziljenec, ki je bil poslan, da odreši svoje ljudstvo. Peter in učenci, za razliko od drugih ljudi, verujejo, da Jezus ni le veliki učitelj, prerok, ampak še veliko več. Verujejo, da je v njem prisoten in deluje Bog. Ko bo Jezus takoj potem v govoru napovedal, da bo moral trpeti in bo umorjen, se Peter ne strinja z možnostjo trpljenja in smrti. Jezus ga je moral strogo opomniti, da je razumel, da ni dovolj le verjeti, kdo je Jezus, ampak je v moči ljubezni potrebno hoditi za njim tudi po poti križa.

Jezus ni prišel, da bi nas učil filozofije, ampak je prišel, da nam pokaže pot, ki vodi v življenje. Ta pot pa je ljubezen, ki je izraz prave vere. Kadar kdo bližnjega ljubi s čistim in radodarnim srcem, pomeni, da Boga pozna. Če pa kdo pravi, da veruje, bratov pa ne ljubi, ni pravi vernik. To trdi apostol Jakob, ko uči, da je vera brez del mrtva. Apostolovo trditev je sveti oče razložil z mislijo sv. Janeza Zlatoustega, ki v komentarju Jakobovega pisma pravi: ‘Nekdo lahko prav veruje v Očeta, Sina in v Svetega Duha, toda če prav ne živi, ga njegova vera ne bo odrešila. Ko torej bereš v evangeliju: To je večno življenje, da poznajo tebe, edinega pravega Boga (Jn 17,3), ne misli, da je ta vrstica dovolj za zveličanje; potrebna sta namreč najčistejše življenje in delovanje’, uči sv. Janez Zlatousti.

Ob koncu nagovora je sveti oče dejal, da danes praznujemo Povišanje sv. Križa, jutri pa Žalostno Mater Božjo. Devica Marija, ki je verovala Jezusovim besedam, ni izgubila vere v Boga, ko je videla, da je ljudstvo zavrglo njenega Sina, ga zasramovalo in križalo. V molitvi in trpljenju je stala ob Jezusu vse do konca. In videla je blestečo zoro njegovega vstajenja. Ob njej se učimo pričevati svojo vero s ponižnim služenjem, pripravljeni plačati s svojim življenjem, da bi ostali zvesti evangeliju ljubezni in resnice, prepričani, da nič od tega, kar delamo, ne bo izgubljeno, je zaključil sveti oče svoj nagovor.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh