Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo prihaja v Koper? Kardinali, škofje, episkopi, muftiji - od Carigrada do Triglava

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 10. 06. 2023 / 08:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2023 / 12:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo prihaja v Koper? Kardinali, škofje, episkopi, muftiji - od Carigrada do Triglava
Detajl iz Frančiškove dvorane v Kopru. FOTO: Silvester Gaberšček

Kdo prihaja v Koper? Kardinali, škofje, episkopi, muftiji - od Carigrada do Triglava

Medverskega srečanja v Kopru Mir tebi Evropa, mir tebi Balkan! se bodo udeležili predstavniki 15 držav in treh velikih religij – krščanstva, islama in judovstva. Papež Frančišek v Koper pošilja svojo »desno roko«, državnega tajnika, kardinala Pietra Parolina.

V Kopru bo prihodnjo soboto in nedeljo, 17. in 18. junija, medversko srečanje, kakršnega v zgodovini Cerkve v Sloveniji še nismo gostili. Prihajajo predstavniki 15 držav, »od Carigrada do Triglava«, kot je dejal Silvester Gaberšček, član organizacijskega odbora. Na dopoldanskem »forumu« v protokolarni Frančiškovi dvorani bo 25 povabljenih gostov v 5-minutnem nagovoru predstavilo pogled o miru na Balkanu. Kdo vse prihaja v Koper?

Protokolarno-prireditvena dvorana sv. Frančiška Asiškega na Martinčevem trgu v Kopru je bila nekdaj frančiškanska cerkev. FOTO: Silvester Gaberšček

*Papež Frančišek iz Vatikana pošilja visoko delegacijo svojih bližnjih sodelavcev; vodil jo bo državni tajnik kardinal Pietro Parolin, z njim bodo msgr. Janusz Stanislaw Blachowiak, msgr. Jaromir Zadrapa, predstavnik Dikasterija za pospeševanje edinosti kristjanov in jezuit F. Laurent Basanese, predstavnik Dikasterija za medverski dialog. Z vatikansko delegacijo bo tudi msgr. Jean-Marie Speich, apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, ki je pobudnik medverskega srečanja v Kopru.

*V imenu Katoliške cerkve bo sodelovalo deset predsednikov ali njihovih zastopnikov škofovskih konferenc, med njimi bosta tudi sarajevski nadškof kardinal Vinko Puljić in izmirski nadškof p. Martin Kmetec.

*S strani pravoslavnih cerkva bodo sodelovali štirje metropoliti in episkopi kot predstavniki Carigrajskega ekumenskega patriarha Bartolomeja, Srbske pravoslavne cerkve in Makedonske pravoslavne cerkve.

*Protestante bosta z nagovori zastopala škofa evangeličanske cerkve v Sloveniji in srbske protestantske cerkve iz Novega Sada.

*Islamsko veroizpoved bo na forumu predstavilo šest muftijev iz različnih držav območja.

*Jude bo zastopal zagrebški rabin, živeč na Dunaju;

*neverne bo zastopal v slovenskih krogih spoštovani humanist.

Goste, ki prihajajo v Koper, je na tiskovni konferenci predstavil Silvester Gaberšček. FOTO: Ksenja Hočevar

*Na Forumu bodo s kratkimi nagovori zbrane pozdravili: predsednik Slovenske škofovske konference, ki je organizator foruma, predsednica države Slovenije in župan Mestne občine Koper.

*Poleg govorcev je med vabljenimi gosti še 15 (nad)škofov Katoliške cerkve, večje število duhovnikov, člani Komisije za ekumenizem in medverski dialog pri SŠK.

*Svojo prisotnost je potrdilo še: 7 pravoslavnih duhovnikov, 7 imamov, predsednik judovske skupnosti Slovenije, 13 veleposlanikov, rektorji univerz, nekateri univ. profesorji, in člani SAZU.

V tem zgodovinskem trenutku smo odgovorni, da nekaj naredimo. Na področju Balkana in širše, povsem blizu nas, so področja z odprtimi vprašanji miru, žarišča, kjer lahko kadarkoli vzkipi vojna, nemir. Koper ima pravo lego, da se »potegne ven« iz balkanske zgodbe in hkrati še ohrani popkovino. (Silvester Gaberšček)

»V tem zgodovinskem trenutku smo odgovorni, da nekaj naredimo. Na področju Balkana in širše, povsem blizu nas, so področja z odprtimi vprašanji miru, žarišča, kjer lahko kadarkoli vzkipi vojna, nemir. Koper ima pravo lego, da se »potegne ven« iz balkanske zgodbe in hkrati še ohrani popkovino,« je v pogovoru za Družino dejal Silvester Gaberšček.

Nekaj podatkov o zgodovini Frančiškove dvorane v Kopru v spodnji fotogaleriji:

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh