Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo prihaja v vatikansko domovanje Benedikta XVI.?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 13. 11. 2023 / 13:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2023 / 14:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo prihaja v vatikansko domovanje Benedikta XVI.?
Samostan Mater Ecclesiae v Vatikanskih vrtovih. FOTO: Vatican Media/Bernard Bialorucki

Kdo prihaja v vatikansko domovanje Benedikta XVI.?

Papež Frančišek je sprejel odločitev, naj nekdanje vatikansko domovanje pokojnega papeža Benedikta XVI. znova služi prvotnemu namenu stavbe.

Samostan Mater Ecclesiae v Vatikanskih vrtovih od začetka prihodnjega leta tako ne bo več prazen, saj se bodo v domu Frančiškovega predhodnika naselile argentinske redovnice. Kot so danes sporočili iz Vatikana, se bo januarja 2024 v samostan vselilo šest redovnic, ki bodo s svojo navzočnostjo v tišini in samoti »z molitvijo, češčenjem, slavljenjem in pokoro podpirale svetega očeta pri njegovi vsakdanji skrbi za vesoljno Cerkev«. Papež Frančišek je svojo odločitev napovedal v lastnoročno napisanem pismu z dne 1. oktobra letos.

V samostan Mater Ecclesiae prihajajo članice kontemplativne redovne skupnosti benediktink iz opatije sv. Sholastike v okolici Buenos Airesa.

Članice kontemplativne redovne skupnosti prihajajo iz Frančiškove domovine Argentine: papež je v Vatikan povabil redovnice benediktinke iz opatije sv. Sholastike v okolici Buenos Airesa, »ki so papeževo povabilo velikodušno sprejele«, kot je zapisano v vatikanski izjavi. Obenem je Frančišek upravo samostana prenesel pod nadzor governatorata oz. Mestne države Vatikan, ki jo vodi španski kardinal Fernando Vergez Alzaga.

Benedikt XVI. (1927-2022). FOTO: Vatican Media

Domovanje upokojenega papeža

Papež Janez Pavel II. (1978-2005) je dal samostan v Vatikanskih vrtovih zgraditi sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. Do leta 2012 so bili v njem nastanjeni različni kontemplativni ženski redovi.

Upokojeni papež Benedikt XVI. je v samostanu v Vatikanskih vrtovih ob pomoči sodelavcev preživel skoraj deset let in z molitvijo spremljal Cerkev vse do svoje smrti na silvestrovo 2022.

Benedikt XVI. (1927-2022) je stavbo izbral za svoj dom po odstopu s papeškega položaja marca 2013. Tam je ob pomoči sodelavcev preživel skoraj deset let in z molitvijo spremljal Cerkev vse do svoje smrti na silvestrovo 2022. Obnovitvena dela so se začela v letošnjem avgustu.

Nalaganje
Nazaj na vrh