Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo so letošnji prejemniki častnih priznanj Boruta Meška?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 12. 2023 / 08:49
Oznake: Slovenija
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2023 / 09:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo so letošnji prejemniki častnih priznanj Boruta Meška?
Letošnji dobitniki Meškovih priznanj: z leve Jože Biščak, Bogo Sajovic, Valentina Plaskan Jordan in Nejc Krevs. FOTO: Katja Kodba/STA

Kdo so letošnji prejemniki častnih priznanj Boruta Meška?

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je častna priznanja Boruta Meška za posebne dosežke na področju novinarstva za leto 2023 podelilo Bogu Sajovicu (za življenjsko delo), Jožetu Biščaku (za posebne novinarske dosežke) ter Valentini Plaskan Jordan in Nejcu Krevsu (za obetavna voditelja in novinarja).

Prejemnik častnega priznanja Boruta Meška 2023 za življenjsko delo je Bogdan (Bogo) Sajovic (1938). Sprva je bil novinar in nato dolgoletni urednik črne kronike pri Delu, honorarno pa pisal tudi za TT, Gospodarski vestnik, Stop, Teleks in Pavliho. Leta 1980 je odšel z Dela in se redno zaposlil na Pavlihi, kjer je bil pomočnik glavnega urednika in nato glavni urednik do ukinitve revije. V 80. letih je Sajovic z uredništvom Pavlihe razbijal mnoge tabuje tedanje komunistične družbe in bil dejaven član neformalne skupine alternativnih novinarjev, ki so orali ledino na področju medijske svobode in pluralizacije. Po upokojitvi je še več kot desetletje delal za Mag in bil med ustanovnimi člani Reporterja, dokler ni leta 2020 presedlal na Demokracijo, v kateri redno piše tedenske glose.

Iz utemeljitve

»Bogo Sajovic sodi med peščico slovenskih novinarjev, zaslužnih, da so kali slovenske pomladi vzklile tudi na – od oblasti strogo kontrolirani – medijski sceni. V času, ko so bili novinarji 'družbenopolitični delavci', se je našlo nekaj takih, ki so svoj poklic razumeli drugače. In so to povedali. Ko ni šlo drugače, z ostro, do politike kritično satiro. Prav ob satiri se je porodila tudi 'slovenska novinarska alternativa'. Oblast je gibanje, ki se je porodilo pravzaprav za šalo (iz satire), vzela smrtno resno. Zaprla ni nikogar, mnogi pa so bili deležni šikaniranj brez konca in kraja v matičnih medijskih hišah. Satirični list Pavliha je oblast s pomočjo medijskih 'družbenopolitičnih delavcev' nato celo ukinila,« je v utemeljitvi zapisala novinarka Zlata Krašovec.

Preiskovalne zgodbe divjega lastninjenja in privatizacije

Prejemnik častnega priznanja Boruta Meška 2023 za posebne novinarske dosežke je Jože Biščak, novinar, urednik, TV-voditelj, bloger in pisatelj tiste generacije, ki je imela privilegij spremljati osamosvajanje Slovenije in njeno demokratizacijo. Kot novinar se je izpostavil v preiskovalnih zgodbah divjega lastninjenja in privatizacije družbenega premoženja v prvi polovici 90. let, najprej pri Delu in nato pri Magu. Sodeloval je s skoraj vsemi slovenskimi mediji, tudi pri Slovenskih novicah in Financah. Po začasnem odhodu v marketinške vode je leta 2012 postal namestnik odgovornega urednika na Siolu, se nato pridružil ekipi Reporterja in leta 2014 začel pisati blog Kavarna Hayek, ki je bil osnova za knjigo Zgodbe iz Kavarne Hayek, po njej so izšle še tri njegove knjige.

Raziskovanje svobode (govora)

Konec leta 2017 je Biščak postal glavni in odgovorni urednik revije Demokracija ter portalov Demokracija in Nova24TV, od aprila 2018 je bil tudi direktor družbe Nova obzorja do junija lani, ko se je zaradi zdravstvenih težav umaknil. Danes je namestnik odgovornega urednika Demokracije in voditelj oddaje Večer v Kavarni Hayek na Nova24TV. Zadnje desetletje se posveča raziskovanju svobode, zlasti svobode govora. Oktobra letos je v okviru Zbora za republiko postal predsednik Sveta za zaščito svobode govora. Je tudi predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev.

Valentina Plaskan ...

Prejemnika častnega priznanja Boruta Meška 2023 za obetavno voditeljico in novinarko oziroma obetavnega voditelja in novinarja pa sta Valentina Plaskan Jordan in Nejc Krevs, ki ju druži enaka usoda – oba sta bila voditelja Dnevnika na TV Slovenija, a ju je novo vodstvo nacionalke umaknilo s tega položaja. Valentina se je kalila na Radiu Študent in na Planet TV, kjer je vodila informativno oddajo Planet18, predvolilne oddaje Slovenija izbira in oddajo Osebno z Valentino Plaskan. Na TV Slovenija se je preselila lani. Vendar pa ni le novinarka in televizijska voditeljica, pač pa tudi pevka in igralka. Javnost jo pozna tudi kot imitatorko v radijski oddaji Radio Ga Ga. Izdala je tudi pesniško zbirko Stena srca. Po mnenju podeljevalcev priznanja s svojim talentom in energijo močno izstopa iz sivega novinarskega povprečja.

... in Nejc Krevs

Nejc Krevs, po izobrazbi teolog in religiolog, pa že od svojega 19. leta ustvarja informativne, kulturne, zgodovinske, otroške in verske vsebine na RTV Slovenija. Bil je novinar in voditelj oddaje Infodrom, nato pa od lani do konca letošnjega septembra voditelj TV Dnevnika. Zanimata ga notranja in zunanja politika, je odličen poznavalec dogajanja na Bližnjem vzhodu. Uvid v fenomen izraelskega družbenega in kulturnega protislovja ponuja njegov letošnji dokumentarni prvenec Med, mleko in nemir. Sicer pa je tudi ljubitelj literature in filozofije. Sodeluje z založbo Beletrina in objavlja kolumne v reviji Stop.

ZNP je častna priznanja Boruta Meška začelo podeljevati leta 2011 v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška, ki je umrl 20. maja 2010. Sprva je bil sodelavec študentskega časopisa Tribuna, nato tri leta novinar Mladine, novinarska pot pa ga je vodila tudi na TV Slovenija, kjer je bil stalni sodelavec uredništva informativnega programa in TV Tednika. Sodeloval je še pri dnevniku Republika, reviji Podjetnik in na POP TV. Od julija 2007 do novembra 2009 je bil odgovorni urednik STA, a ga je vodstvo po prihodu novega direktorja Bojana Veselinoviča najprej šikaniralo in nato odpustilo ravno v času, ko je bil Meško na zdravstvenih preiskavah, ki so potrdile, da se mu je ponovil rak. Meško je tožil STA, a sodnega postopka, ki se je končal s poravnavo, ni dočakal.

Kupi v trgovini

Epidemija novih medijev
Družbena vprašanja
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh