Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo so nove vodje poslanskih skupin?

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 20. 05. 2022 / 12:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2022 / 12:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo so nove vodje poslanskih skupin?
Poslanske skupine imenovale svoje vodje, v ponedeljek posvet pri predsedniku RS o kandidatu za mandatarja. FOTO: Državni zbor

Kdo so nove vodje poslanskih skupin?

V DZ so dokončno oblikovne vse poslanske skupine in znani njihovi vodje. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je o tem obvestila predsednika republike Boruta Pahorja, ki je vodje že povabil na posvet o podelitvi mandat za sestavo vlade.

Predsednik Borut Pahor bo posvete z vodji poslanskih skupin glede prihodnjega mandatarja opravil v ponedeljek, v DZ pa tako že isti dan pričakujejo njegov predlog kandidata za mandatarja, je sporočila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.  Najverjetnejša podpora se obeta Robertu Golobu, parlament bi lahko o kandidatu glasoval že v sredo. 

Vodje poslanskih skupin so ...

V Gibanju Svoboda so za vodjo poslanske skupine določili predsednika stranke Roberta Goloba. Njegova namestnika sta poslanca Tamara Kozlovič in Borut Sajovic. Kdo bo Goloba nasledil na čelu poslanske skupine, če bo izvoljen za mandatarja, za zdaj še ni znano, poroča STA.

Vodenje poslanske skupine SDS bo prevzela Jelka Godec, je v četrtek odločil izvršilni odbor SDS. Njena namestnika sta poslanca Karmen Furman in Zvonko Černač.

Poslansko skupino NSi bo za zdaj vodil Jožef Horvat, njeno vodenje pa naj bi po primopredaji poslov na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prevzel Janez Cigler Kralj. Namestnik vodje poslancev NSi bo v tem sklicu parlamenta Aleksander Reberšek.

Vodenje poslanske skupine SD bo prevzel Jani Prednik, njegov namestnik bo do najverjetnejšega imenovanja na mesto gospodarskega ministra Matjaž Han, poslansko skupino Levice pa bo še naprej vodil Matej Tašner Vatovec. Namestnik je poslanec Miha Kordiš.

Poslansko skupino narodnih skupnosti bo še naprej vodil predstavnik italijanske manjšine Felice Žiža. Na posvete k predsedniku republike pa sta vabljena oba, tudi predstavnik madžarske manjšine Ferenc Horvath.

Prihodnji teden o razdelitvi mest v delovnih telesih

V prihodnjem tednu bo DZ glasoval tudi o razdelitvi mest v delovnih telesih DZ. Posamezna mesta bodo dorekli v torek na kolegiju predsednice DZ, poslanci pa bodo o tem odločali na sredini izredni seji.  

Nalaganje
Nazaj na vrh