Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kijev: metropolit Onufrij sprejel ruske vojne ujetnike

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 08. 2022 / 12:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 14:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kijev: metropolit Onufrij sprejel ruske vojne ujetnike
Kijevski metropolit Onufrij. FOTO: WIkipedia

Kijev: metropolit Onufrij sprejel ruske vojne ujetnike

Metropolit Onufrij, voditelj Ukrajinske pravoslavne cerkve, se je v samostanu Kijevska jama, na sedežu svoje Cerkve, pred dnevi srečal z ruskimi vojnimi ujetniki.

Metropolit je ob srečanju politične in vojaške voditelje pozval k izmenjavi ujetnikov, poroča avstrijski Kathpress. Po besedah ukrajinskega cerkvenega dostojanstvenika je »vojna sramota in hudičevo delo«. Bog vojne nikoli ne odobrava: »Bog blagoslavlja mir,« so bile Onufrijeve besede, verjetno namenjene tudi moskovskemu patriarhu Kirilu I., ki je predsedniku Putinu ob ruskem napadu na Ukrajino zagotovil svoj blagoslov in podporo Ruske pravoslavne cerkve.

Bog blagoslavlja mir.

Metropolit Onufrij si želi, da bi se zaporniki lahko vrnili k svojim družinam v Rusijo. S seboj bi morali ponesti sporočilo, da je treba vojno v Ukrajini ustaviti, da ne bo umrlo še več ljudi ter da ne bo uničenih še več mest in vasi.

Metropolit Onufrij v Kijevu leta 2016. FOTO: Wikipedia

»Za konec vojne ni nikoli prepozno«

Ukrajinska pravoslavna cerkev je storila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi preprečila vojno, je poudaril metropolit, vendar pri tem žal ni bila uspešna. Obenem pa za konec vojne ni nikoli prepozno. Vojna in nasilje nikoli ne moreta ustvariti edinosti med družinami in narodi, je pojasnil kijevski metropolit: »To lahko stori le ljubezen.«

V nekaterih delih Ukrajine vlada veliko nezaupanje do Ukrajinske pravoslavne cerkve.

Ukrajinska pravoslavna cerkev je v zelo težkem položaju. Zaradi ruskega napada in podpore moskovskega patriarhata se je že v letošnjem maju odcepila od Moskve, vendar njen status po kanonskem pravu zaenkrat še ni rešen. V tistih delih Ukrajine, ki so pod rusko zasedbo, je moskovski patriarhat priključil tudi škofije Ukrajinske pravoslavne cerkve. V nekaterih delih Ukrajine pa do te ustanove vlada veliko nezaupanje. Na nekaterih območjih so oblasti celo prepovedale delovanje Ukrajinske pravoslavne cerkve, čeprav njeni predstavniki vedno znova poudarjajo, da podpirajo obrambo Ukrajine in se zavzemajo za žrtve vojne.

Okoli 60 odstotkov izmed približno 41 milijonov Ukrajincev je pravoslavnih kristjanov, pripadajo pa dvema različnima cerkvama: Ukrajinski pravoslavni cerkvi in neodvisni (avtokefalni) Pravoslavni cerkvi Ukrajine, ki je bila ustanovljena konec leta 2018. Cerkev, ki je bila doslej zvesta Moskvi, ima v Ukrajini približno 12.000 župnij, kar je precej več kot katera koli druga veroizpoved, vendar se je v anketah večina državljanov izrekla za zvestobo novi, neodvisni Pravoslavni cerkvi. Od konca letošnjega februarja je okoli 500 župnij prešlo iz Ukrajinske pravoslavne cerkve k Pravoslavni cerkvi Ukrajine.

Nalaganje
Nazaj na vrh