Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kijevski koncil: Ukrajina ustanovila novo pravoslavno Cerkev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 12. 2018 / 11:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2018 / 08:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kijevski koncil: Ukrajina ustanovila novo pravoslavno Cerkev

Novo Cerkev bo vodil metropolit Epifanij.

Zgodovinski dan za pravoslavno Cerkev v Ukrajini: na združitvenem koncilu v kijevski stolnici sv. Sofije je bila ustanovljena samostojna, od Moskovskega patriarhata neodvisna ukrajinska pravoslavna Cerkev. Več kot sto škofov, duhovnikov in laikov je za metropolita »Kijevskega patriarhata« oz. »Kijeva in vse Ukrajine« izvolila metropolita Epifanija, doslej škofa v Perejaslavu. Združitveni koncil je še en korak k cerkveni samostojnosti ali avtokefalnosti, ki naj bi jo Ekumenski patriarhat v Carigradu ukrajinski Cerkvi priznal 6. januarja.

Koncilu je predsedoval pariški metropolit Emanuel, poleg njega pa sta sedela ukrajinski predsednik Porošenko in kijevski patriarh Filaret. Zasedanje je zasenčila odsotnost skoraj vseh, več kot 90 škofov ukrajinske Cerkve. Po medijskih navedbah sta se koncila udeležila le dva njena predstavnika. Cerkev Moskovskega patriarhata je namreč svoje škofe pozvala k bojkotu zasedanja.

Predsednik Porošenko se je koncila udeležil kot gost, saj si je ves čas neutrudno prizadeval za ustanovitev samostojne ukrajinske Cerkve.

Za vodjo izbran metropolit Epifanij

39-letni metropolit Epifanij je bil ves čas favorit volitev, saj velja za desno roko 89-letnega kijevskega patriarha Filareta, čigar Cerkev se je na združitvenem koncilu povezala s še eno pravoslavno Cerkvijo.

Novi »metropolit Kijeva in cele Ukrajine« je doktor teologije, rojen je 3. februar 1979 v bližini Odese ob Črnem morju. Leta 2007 je prejel škofovsko posvečenje. Predvidoma 6. januarja prihodnje leto bo iz rok ekumenskega patriarha Bartolomeja I. v Carigradu prejel odlok o podelitvi avtokefalnosti novoustanovljene ukrajinske Cerkve. Predsednik Porošenko je napovedal, da bo metropolita Epifanija spremljal na slovesni podelitvi.

Vir: Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh