Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kijevski višji nadškof o genocidu in deportacijah v Mariupolu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 03. 2022 / 11:56
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2022 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kijevski višji nadškof o genocidu in deportacijah v Mariupolu
Kijevski višji nadškof poziva tudi k molitvi za ukrajinske državljane, ki so jih izgnali v Rusijo. FOTO: Facebook/Svjatoslav Ševčuk

Kijevski višji nadškof o genocidu in deportacijah v Mariupolu

Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk je ostreje kot kdaj koli prej obsodil ruske napade na vzhodno ukrajinsko pristanišče Mariupol.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

»Prav posebej trpimo z mestom Mariupol, kjer se dogaja pravi genocid,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa v ponedeljkovem dnevnem video sporočilu dejal voditelj ukrajinske Grško-katoliške cerkve. V mestu, ki ga obkrožajo ruske čete, ljudje ne umirajo le zaradi orožja, ampak tudi od »nasprotnikovega sovraštva«: zaradi lakote je na tem območju v zadnjih tednih umrlo že na stotine ljudi.

Po Ševčukovih besedah se na začasno zasedenih območjih dogajajo zločini zoper človeštvo.

Kijevski višji nadškof poziva tudi k molitvi za ukrajinske državljane, ki so jih izgnali v Rusijo: »Nihče od nas ne ve, kakšna usoda jih čaka tam.« Po Ševčukovih besedah se na »začasno zasedenih območjih« dogajajo »zločini zoper človeštvo«. Dnevno poročajo o humanitarnih katastrofah, umorih, ropanjih in posilstvih. Toda tudi tam miroljubni ljudje protestirajo proti okupatorski oblasti, »proti posiljevalcem in morilcem«. Prebivalci Hersona in drugih mest si želijo živeti v neodvisni in svobodni Ukrajini.

Višji nadškof Ševčuk že skoraj štiri tedne vsak dan nagovarja vernike prek video sporočil. V njih omenja posebne dogodke med vojno, ljudem pa poskuša vlivati tolažbo in moč. V enem zadnjih sporočil je pozval ljudi po vsem svetu: »Ne zapirajte se pred bolečino Ukrajine! Kajti nekega dne vam bo Gospod rekel: v Ukrajini sem bil, ranjen, in vi ste svoj obraz odvrnili od mene.«

Nalaganje
Nazaj na vrh