Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajska: katoličani se veselijo novega škofa po izbiri Vatikana

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 27. 01. 2024 / 16:23
Oznake: Cerkev, Politika, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2024 / 16:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kitajska: katoličani se veselijo novega škofa po izbiri Vatikana
Škofovsko posvečenje na Kitajskem. FOTO: Vatican Media (fotografija je ilustrativna)

Kitajska: katoličani se veselijo novega škofa po izbiri Vatikana

Taddeo Wang Yuesheng je novi škof kitajske škofije Zhengzhou v pokrajini Henan: na ta položaj ga je 16. decembra lani imenoval papež Frančišek, vest pa je bila javnosti oznanjena 25. januarja, ko je 57-letni Yuesheng prejel škofovsko posvečenje.

Kot poroča spletni portal Vatican News, se je novi škof rodil 27. februarja 1966 v mestu Zhumadian v pokrajini Henan, v letih med 1987 in 1993 pa je študiral filozofijo in teologijo v osrednjem semenišču na južnem Kitajskem. Duhovniško posvečenje je prejel 17. oktobra 1993. Od leta 2011 je deloval kot župnik v okrožju Huiji v Zhengzhouju.

Obred posvečenja novega škofa je bil opravljen v okviru začasnega sporazuma med Svetim sedežem in Kitajsko o škofovskih imenovanjih. Od podpisa omenjenega sporazuma 22. septembra 2018 naj bi po navedbah vatikanske agencije Fides na Kitajskem ne bilo več »nezakonitih škofovskih posvečenj, torej tistih, ki so bila opravljena brez papeževega soglasja, kar je od konca petdesetih let prejšnjega stoletja povzročalo boleče razkole med kitajskimi katoličani.« 

To povsem ne drži, saj je Sveti sedež 26. novembra 2022 Kitajski z diplomatsko noto izrazil »presenečenje in obžalovanje«, da je dva dni prej imenovala škofa Johna Penga Weizhaoa za pomožnega škofa v Jiangxiju, škofiji, ki je Vatikan ne priznava. Sveti sedež je škofa Weizhaoa potrdil naknadno.

Katoličani so na Kitajskem maloštevilčna manjšina, kljub temu pa imajo po vsej državi delujoče cerkvene strukture s približno stotimi škofijami.

Cerkveno življenje v Zhengzhouju

Po navedbah agencije Fides škofija Zhengzhou po vnovični vzpostavitvi cerkvenega življenja, ki se je znova začelo konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja, »ni imela škofov, ampak le škofijske upravitelje. Od osemdesetih let prejšnjega stoletja je bilo obnovljenih ali na novo zgrajenih več cerkva. Cerkveno življenje je še naprej utripalo, vendar brez vnovičnega intenzivnega razcveta, ki se je zdel očiten v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat je bilo od štirih milijonov prebivalcev več kot dvajset tisoč krščenih katoličanov. Danes, ko se je število prebivalcev več kot podvojilo, se po ocenah različnih virov število katoličanov giblje od deset do dvajset tisoč krščenih.«

Na Kitajskem okoli deset milijonov katoličanov

Strokovnjaki ocenjujejo, da je od 1,4 milijarde prebivalcev Ljudske republike Kitajske približno 10 milijonov katoličanov, vendar jih kitajske oblasti uradno beležijo le okoli 6 milijonov. Ameriško raziskovalno središče Pew jih navaja 9 milijonov. Čeprav so katoličani maloštevilčna manjšina, imajo po vsej državi delujoče cerkvene strukture s približno stotimi škofijami.

Nalaganje
Nazaj na vrh