Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajska policija prijela štiri škofe

Objava: 13. 07. 2011 / 09:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kitajska policija prijela štiri škofe

Škofje so bili domnevno odvedeni zaradi načrtovanih nelegalnih škofovskih posvečenj.

Kitajska policija je prijela štiri katoliške škofe, ki so bili imenovani in posvečeni s soglasjem Vatikana. Kot je v začetku tedna s sklicevanjem na krajevne vire poročala rimska tiskovna agencija 'AsiaNews', so minulo nedeljo v južnokitajski provinci Guangdong odpeljali škofe iz škofij Jiangmen, Meizhou in Zhanjiang, škofa iz Guangzhouja pa pogrešajo že nekaj dni. Odvedeni škofje naj bi se udeležili za jutri predvidenega škofovskega posvečenja kandidata v škofiji Shantou, ki ga v Vatikanu ne odobravajo. Kitajske oblasti so v preteklosti že večkrat prisilile papežu zveste škofe, da so se udeležili nelegalnih, s strani Vatikana nepriznanih škofovskih posvečenj.

Kot glavni mašnik naj bi jutrišnjo slovesnost ob nelegalnem škofovskem posvečenju vodil papežu zvesti škof iz Shenyanga, Paul Pei Junmin, njega in duhovnike njegove škofije v stolnici škofovskega sedeža pa naj bi varovale policijske enote.

Vatikan je v začetku julija obsodil nedovoljeno škofovsko posvečenje škofa iz Leshana 29. junija letos. V Vatikanu so poudarili, da so lahko v takšnem primeru tako novoposvečeni škof kot tudi vsi, ki so pri posvečenju sodelovali, po cerkvenem pravu samodejno izobčeni iz katoliške Cerkve, obenem pa so navedli tudi olajševalne okoliščine za somaševalce, ki so se morali obreda udeležiti pod prisilo.

Okoli trinajst milijonov izmed 1,3 milijarde Kitajcev je katoličanov. Razdeljeni so na dve skupini. Poleg režimu naklonjenega Patriotskega združenja na Kitajskem obstaja tudi podzemna Cerkev, ki je naklonjena papežu. 'Patriotski kristjani' so lahko od leta 1957 oz. od konca kitajske 'kulturne revolucije' (1966-1976)z državnim dovoljenjem ponovno dejavni, člane 'podzemne Cerkve' pa na Kitajskem redno preganjajo.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh