Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajski katoličan med prvimi desetimi osebnostmi leta 2009 v državi

Objava: 09. 02. 2010 / 16:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kitajski katoličan med prvimi desetimi osebnostmi leta 2009 v državi

Revni kmet je s kreditom zgradil zatočišče za krajevne brezdomce

Enainsedemdesetletnega katoliškega kmeta, ki je triindvajset let skrbel za bolne, ostarele , zapuščene in invalide, so na Kitajskem razglasili za eno izmed desetih 'Naj osebnosti' leta 2009. Seznam je sestavljen na podlagi glasov, ki jih zberejo največji kitajski narodni mediji, ter glasov ljudstva, ki svoje kandidate imenujejo prek svetovnega spleta. Slovesne nagrade bodo podelili na prvi dan kitajskega novega leta, ki ga letos obhajajo 14. februarja.

Zgodba o Wang Ping Anu, ki je v njihovih zadnjih dneh spremljal triinšestdeset umirajočih, je pritegnila pozornost celotnega naroda. Kmet je leta 2000 vzel tudi kredit, da je lahko zgradil zatočišče s petdesetimi sobami za vse brezdomce v svojem okolišu. Med ljudmi je znan po navajanju Jezusovih besed iz Matejevega evangelija: Karkoli ste storili kateremu izmed teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.

Wang Ping (njegovo ime pomeni ‘mir’) kot najlepši dogodek v svojem življenju izpostavlja obisk Rima leta 2007, ki ga je obiskal s pomočjo darov dobrotnikov, in avdienco pri papežu Benediktu XVI.

Pri katoliški agenciji Fides so nagrado, ki jo prejme skromni kitajski kmet, poimenovali ‘zgovorno pričanje, kako kitajske katoličane dandanes ceni in priznavajo tako družba kot kitajski mediji na splošno’.

Med prvih deset prejemnikov nagrade se je uvrstil tudi pogumni, a žal preminuli študent katoliške univerze. Enaindvajsetletni John Huang Chuan Ding je umrl 27. januarja letos, ko je poskušal rešiti petletnega dečka, ki je padel v ledeno mrzlo reko. Pogreba, ki je bil 3. februarja, se je udeležilo več kot tri tisoč vernikov, kolegov z univerze ter predstavnikov pokrajinskih in občinskih oblasti. Vladni predstavniki so pokojnega študenta uradno predstavili kot vzornega državljana, ki je izkazal ‘pogum’ in ‘veliko moralno celovitost’.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh