Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kje in kdaj bodo sv. maše na mali šmaren?

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 07. 09. 2022 / 05:00
Oznake: Cerkev, Maša, Praznik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2022 / 10:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kje in kdaj bodo sv. maše na mali šmaren?
Jutri, 8. septembra, se spominjamo Marijinega rojstva. FOTO: Robi Kržič

Kje in kdaj bodo sv. maše na mali šmaren?

Praznik Marijinega rojstva je povezan s Kristusovo velikonočno skrivnostjo in razliva veselje in upanje na človeštvo, saj naznanja bližnje učlovečenje in odrešenje. Marija je tako velika in vredna našega čaščenja, ker je mati Božjega Sina in našega Odrešenika ter sodelavka pri njegovem delu.

Leto pozna številne Marijine praznike: praznik božje Matere Marije, svečnica, Jezusovo darovanje, Marijino oznanjenje, Marijino obiskanje, Marijino vnebovzetje, Marija Kraljica, Marijino rojstvo, ime Marijino, Marijino brezmadežno spočetje. V umetnosti je prikazana po podatkih iz Lukovega evangelija.

BREZJE

Na praznik Marijinega rojstva bodo svete maše v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču po prazničnem urniku: ob 7.00, 8.30, 10.00, 11.30, 16.00 in 19.00.

Romanje romov na Brezje. FOTO: Siniša Kanižaj

KREDARICA

Na Kredarici pri kapeli Matere Božje bo slovesna maša ob 11. uri.

Veliki šmaren na Kredarici. FOTO: Ksenja Hočevar

GORCA V MALEČNIKU

Na Gorci v Malečniku bo praznično že na predvečer Marijinega rojstva, 7. septembra, ko bo sveta maša ob 19. uri, po njej pa procesija z lučkami in Marijinim kipom. Tradicionalno se nam bodo na predvečer pridružili romarji iz Sv. Antona v Cerkvenjaku, ki ostanejo v cerkvi ob molitvi in petju vse do polnoči, nakar sledi še polnočna romarska sveta maša.

Gorca. FOTO: Mateja Njivar

Župnija Sv. Peter v Malečniku vabi k praznični sveti maši na Gorco tudi v četrtek, saj je prav ta dan glavni praznik te znamenite romarske gorske cerkve. Somaševaje bo ta dan ob 10. uri vodil Drago Marković, kancler Nadškofije Dakovo-Osijek.

TRŠKA GORA PRI NOVEM MESTU

Na mali šmaren bo sv. maša ob 18. uri. Letos obhajajo 400. letnico posvetitve cerkve na Trški gori, zato se slavnost nadaljuje tudi v soboto, 10. septembra. Maša bo ob 19. uri, po njej pa sledi procesija z lučkami in pétimi litanijami Matere Božje. Slovesnost bo vodil novomeški škof Andrej Saje

Cerkev na Trški gori pri Novem mestu. FOTO: Wikipedia

LOG PRI VIPAVI

V Romarski cerkvi Matere Božje Tolažnice žalostnih bo ob 10. uri sveta maša ob sklepu kolesarskega romanja Radia Ognjišče od Marije k Mariji.

Marija je tako velika in vredna našega čaščenja, ker je mati Božjega Sina in našega Odrešenika ter sodelavka pri njegovem delu.

PTUJSKA GORA

Ptujsko Goro bo obiskalo generalno vodstvo našega minoritskega reda. Slovesno mašo ob 10. uri bo vodil generalni asistent Igor Salmič. Pri maši pa bo pridigal generalni minister Carlos Alberto Trovarelli. Maša bo tudi ob 19. uri.

P. Igor Salmič bo vodil praznično somaševanje na Ptujski Gori. FOTO: Ksenja Hočevar

SVETA GORA

Na Zasavski Sveti Gori bo sv. maša samo ob 10. uri dopoldne. Večerne maše ne bo.


ZAPLAZ

Nedavno romanje od Novega mesta do Zaplaza. FOTO: Janez Gril

Sv. maša bo potekala tudi pri Marijinem svetišču na Zaplazu ob 10. uri.

Seznam svetih maš bomo sproti dopolnjevali. Maše, ki bodo na Marijin praznik v vaši okolici, nam lahko sporočite na: splet@druzina.si


Nalaganje
Nazaj na vrh