Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Semiču se pripravljajo na veliko slavje

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 05. 09. 2022 / 10:19
Oznake: Cerkev, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2022 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Semiču se pripravljajo na veliko slavje
FOTO: Ksenja Hočevar

V Semiču se pripravljajo na veliko slavje

Po štiriletni celoviti obnovi župnijske cerkve sv. Štefana se v Semiču pripravljajo na nedeljsko (11. septembra) slavje posvetitve cerkve z večernimi mašami in nagovori – medse so povabili šest duhovnikov in redovnico, ki so na tak ali drugačen način povezani s Semičani.

V Semiču so včeraj, v nedeljo, 4. septembra, začeli s celotedensko pripravo na slavje prihodnjo nedeljo, ko bo novomeški škof Andrej Saje po dolgoletni obnovi posvetil župnijsko cerkev sv. Štefana. Teden priprave je z nagovorom začel generalni vikar novomeške škofije Peter Kokotec, nocoj bo gost grosupeljski župnik Martin Golob, nato pa štiri zaporedne večere duhovniki, povezani s Semičem: nekdanji semiški župnik Janez Šket, semiški rojak Mitja Bulič, nekdanji semiški kaplan Jože Pibernik in dekan in župnik na Vinici Anton Gnidovec; teden bo v soboto zvečer sklenila z nagovorom med mašo misijonarka v Ukrajini s. Barbara Peterlin. V četrtek, na Marijin praznik, bo po maši in nagovoru župnika Pibernika še predstavitev nove obsežne monografije o župniji Semič in cerkvi sv. Štefana.

FOTO: Ksenja Hočevar

Štiriletna obnova – od prezbiterija do kora

Župnijska cerkev sv. Štefana je prvič omenjena že leta 1228 v listini oglejskega patriarha, na tem mestu pa stala že nekaj desetletij prej ter spada med najstarejše in največje cerkve v Beli krajini. Semiški župnik Luka Zidanšek je za Družino opisal dela, ki so jih opravili na farni cerkvi v zadnjih štirih letih. »Leta 2007 smo prekrili ladjo cerkve z opečnim bobrovcem. Leta 2015 smo obnovili vsa barvna okna. Ker smo imeli zaradi dotrajane električne napeljave že dva manjša požara, se je bilo potrebno lotiti celotne prenove notranjosti. Aprila 2018 smo vso opremo cerkve izpraznili (oltar, kipi, križev pot, orgle, klopi, božji grob, lesen opaž na stenah…). Odstranjen je bil cerkveni tlak (keramične ploščice, pod njimi pa še kamnit tlak, ki smo ga pobrali in v delavnici restavrirali), ometi do višine 4m, podrta in na novo postavljena zakristija, odstranjen daritveni oltar … Položen je bil podložni beton, hidro izolacija, pod klopmi in v prezbiteriju je bilo postavljeno talno gretje , ter po vsej cerkvi stensko ogrevanje.

FOTO: Ksenja Hočevar

V celoti so nove pametne elektro inštalacije, induktivna zanka za naglušne, centralni sesalni sistem, obnovljen in povečane so orgle, povečan kor, restavriran glavni oltar, božji grob, križev pot, kipi nekdanjih stranskih oltarjev. Na novo je projektiran in postavljen nov daritveni oltar in ambon, nova spovednica, nove hrastove klopi, troje novih bronastih vrat … V zadnjem letu je obnovljena fasada, na kateri so bili najdeni novi baročni elementi poslikave: dve freski: sv. Jurija in sv. Martina. Na novo so bili narejeni 4 kamniti kipi v nišah fasade, ki jih je oblikoval akademski kipar g. Marjan Drev. Celotno obnovo je projektiral arhitekt prof. dr. Leon Debevec

FOTO: Ksenja Hočevar

Kupi v trgovini

Akcija
Skodelica Martin Golob: "Vse, kar imam, je dar"
Skodelice
9,90€ 8,91€
Nalaganje
Nazaj na vrh