Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kje in kako bo potekalo obhajanje nedelje Božje besede?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 01. 2023 / 09:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2023 / 10:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kje in kako bo potekalo obhajanje nedelje Božje besede?
FOTO: Tatjana Splichal

Kje in kako bo potekalo obhajanje nedelje Božje besede?

»Razširi prostor svojega šotora, razpni pregrinjala svojih bivališč«. To je geslo letošnje nedelje Božje besede (NBB), ki je vzeto iz preroka Izaija (54,2) in se navezuje na sinodalni proces, ki ga bodo sklenili s škofovskim zasedanjem letos oktobra.

Sestavljalci dokumenta za celinsko fazo so v Frascatiju v duhu sinodalne metodologije poslušanja, pogovora in razločevanja pregledali povzetke, ki jih je med škofijsko fazo sinodalnega procesa pripravilo 112 škofovskih konferenc, vzhodne katoliške Cerkve, redovne skupnosti, cerkvena združenja in gibanja. Iz sinteze njihovega dela so udeleženci zasedanja pripravili dokument, ki je preveden tudi v slovenščino, sporočajo iz Zavoda Biblično gibanje, ki koordinira obhajanje te nedelje. Več informacij lahko najdete tukaj.

Spodbuda škofa Matjaža: »Razpnimo jadra za Svetega Duha in razširimo prostor svojega šotora«

Celjski škof Maksimilijan Matjaž nas ob letošnji nedelji Božje besede spominja, da smo vsi v Cerkvi povabljeni, »da bi se lahko vedno bolj prepoznavali kot občestvo, ki je skupaj na poti, da bi lahko vedno bolj uresničevali svoje življenjsko poslanstvo in poslanstvo Cerkve kot Kristusovega telesa. Povabljeni smo, da vsi skupaj iščemo načine, kako prisluhniti Svetemu Duhu, ki po vsakem izmed vas govori naši Cerkvi, našim občestvom in skupnostim.«


Vztrajati tudi v brezvetrju

Celjski škof nas poziva, da si je treba vzeti čas in se spet učiti opazovati in prisluškovati kot majhni otroci. »Če ga želimo zaznati in zajeti, je potrebno razpenjati jadra v pravo smer, vztrajati tudi v brezveterju, ko se zdi, da Bog molči, da se nič ne premika, in vzdržati tudi, ko močno zapiha, ko piha od vsepovsod in včasih tudi kaj odpihne. Takrat je potrebno poprijeti za prave vrvi in privezati jadra na prave količke in sidra. Za takšno delo pa potrebujemo drug drugega. Nihče ne zmore sam obvladati vsega. Drug ob drugem bomo tudi lažje razločevali duhove in glasove. Zato razpnimo jadra in razširimo prostor svojega šotora,« se je slikovito izrazil.

Njegovo celotno spodbudo lahko najdete tukaj

Obhajanje nedelje Božje besede po škofijah

Škofija Celje

V soboto, 21. januarja, ob 17. uri, bo imel mag. Janez Žakelj predavanje v Slomškovem domu v Brežicah, ob 18. uri sledi sveta maša v župnijski cerkvi svetega Lovrenca. Po njej bo od 19. ure do polnoči potekal mini svetopisemski maraton v kapeli Slomškovega doma.

V nedeljo, 22. januarja, ob 10. uri, bo sveta maša v župnijski cerkvi svetega Lovrenca v Brežicah, ki jo bo vodil škof. dr. Maksimilijan Matjaž.

Škofija Koper

V nedeljo, 22. januarja, ob 15. uri, bo predavanje in druženje na škofijski gimnaziji v Vipavi. Predaval bo dr. Alan Tedeško.

Nadškofija Maribor

V soboto, 21. januarja, ob 10. uri, bo dekanijsko srečanje bralcev Božje besede v župnijski cerkvi na Pobrežju. Predavala bosta Franc Smole (duhovni del) ter Primož Lorbek (lirurgični del).

Nadškofija Ljubljana

V nedeljo, 22. januar, ob 16. uri, bo sveta maša v Preski (Medvode), ki jo bo vodil pomožni škof dr. Anton Jamnik. Po maši sledi pogovor s prof. akad dr. Jožetom Krašovcem na temo »misijonsko poslanstvo Cerkve«, zatem pa še druženje ob prigrizku.

Škofija Novo mesto

V nedeljo, 22. januarja, bo ob 16. uri besedno bogoslužje s predavanjem in delom po skupinah v pastoralnem centru v Črnomlju. Predaval bo mag. Janez Žakelj. Ob 18. uri sledi sveta maša v župnijski cerkvi.

Škofija Murska Sobota

Biblične in molitvene skupine bodo skupaj z duhovniki pripravile slavja Božje besede po župnijah.

Nalaganje
Nazaj na vrh