Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kje so Hrvati, v Zambiji obtoženi trgovine z otroki?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 01. 2023 / 09:01
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2023 / 10:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kje so Hrvati, v Zambiji obtoženi trgovine z otroki?
Hrvate obtožujejo, da so želeli otroke nezakonito pretihotapiti iz Konga. FOTO: Reuters/arhiv Družine (fotografija je ilustrativna)

Kje so Hrvati, v Zambiji obtoženi trgovine z otroki?

Osem hrvaških državljanov, ki so jih v začetku lanskega decembra aretirali v Zambiji in jih obtožili trgovine z otroki, se je minuli teden na zambijskem sodišču izreklo za nedolžne.

Zambijske oblasti so konec preteklega leta na mednarodnem letališču Simon Mwansa Kapwepwe v Ndoli pridržale štiri pare, ki so se poskušali vkrcati na letalo skupaj s štirimi otroki iz Demokratične republike Kongo, so poročali hrvaški mediji. Zambijski pravosodni organi trdijo, da so bili posvojitveni dokumenti za otroke sumljivi in Hrvate obtožujejo, da so želeli otroke nezakonito pretihotapiti iz Konga.

Po navedbah hrvaškega zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana so se vsi Hrvati ob zaslišanju obtožb proti njim izrekli za nedolžne, po zaslišanju minuli četrtek pa so bili ob plačilu varščine v višini 1.000 ameriških dolarjev na osebo izpuščeni na prostost. Do konca sodnega postopka ne smejo zapustiti Zambije. Kot je pojasnil njihov zagovornik, hrvaški državljani niso bili obtoženi obsežnejšega kaznivega dejanja, kot so ugibali mediji, temveč poskusa trgovine z otroki, kar pa še ni dokazano.

Na Hrvaškem iz neuradnih stikov in informacij z veleposlaništev upajo, da so pravice njihovih državljanov v Zambiji zaščitene.

Najti so morali tudi dve osebi, ki lahko zanje jamčita zunaj pripora, poleg tega pa so morali začasno izročiti svoje potne dokumente in se morajo redno javljati tamkajšnji policiji.

Predstavnik hrvaškega konzulata je v rednem stiku z obtoženimi pari, hrvaški diplomati pa vztrajajo, da morajo zambijske oblasti z njimi ravnati humano, je dodal minister Radman in pojasnil, da je to tisti del postopka, na katerega Hrvaška lahko vpliva, v nasprotju s sodnim postopkom proti obtožencem. V domovini obtoženih zaenkrat nimajo veliko konkretnih informacij, iz neuradnih stikov in informacij z veleposlaništev pa glede na okoliščine upajo, da so pravice njihovih državljanov zaščitene.

Obtoženi hrvaški državljani v Zambiji. FOTO: Mwebantu/Zambija

Pomanjkanje usklajevanja na področju mednarodnih posvojitev

Zambijski primer je po navedbah hrvaških medijev osvetlil pomanjkanje usklajevanja med hrvaškimi ustanovami na področju mednarodnih posvojitev, kar je poudarila tudi poslanka stranke Možemo Sandra Benčić, ki je dejala, da je eden od obtoženih član njene stranke.

Med obtoženimi  je tudi kitarist hrvaške glasbene skupine Hladno pivo Zoran Subošić.

Po navedbah Večernjega lista so med obtoženimi Damir in Nadica Magić, zagrebški svetnik iz stranke Možemo! Noah Kraljević in žena Ivona, Ladislav in Aleksandra Peršić ter kitarist glasbene skupine Hladno pivo Zoran Subošić in žena Azra Imamović Subošić, uslužbenka hrvaškega ustavnega sodišča. Pari so nameravali posvojiti štiri otroke: enega starega leto in tri mesece ter tri triletne malčke, vse iz Demokratične republike Kongo.

Po besedah poslanke Benčićeve so imeli obtoženi pari pravno veljavne odločbe o posvojitvi, ki jo je izdalo hrvaško sodišče, in dokumente, ki jih je izdalo ministrstvo za notranje zadeve. Kot se zdi, so imeli vse razloge, da so verjeli v verodostojnosti in pristnost potrebne dokumentacije. Očitno pa je znova prišlo do zapleta v sistemu.

Obtoženi so bili minuli četrtek ob plačilu varščine v višini 1.000 ameriških dolarjev na osebo izpuščeni na prostost. FOTO: Mwebantu/Zambija

Kakšno je bilo sodelovanje med pristojnimi sodišči?

Osrednje vprašanje je namreč, zakaj je sodišče v Kongu izdalo pozitivno odločbo o posvojitvi za vse štiri pare, če v Demokratični republiki Kongo velja prepoved meddržavnih posvojitev, poleg tega pa ni znano, kako so kongovske sodbe o posvojitvah priznala hrvaška sodišča. Po navedbah pristojnega hrvaškega ministrstva za družino sta bila na seznam morebitnih posvojiteljev vpisana dva od štirih obtoženih parov, kar pomeni, da imata le ta dva para pozitivno mnenje o primernosti za posvojitev.

Naslednja obravnava za obtožene hrvaške državljane je razpisana za 23. januar.

Zambijski organi trdijo, da so otroci na varnem, zanje je poskrbel tamkajšnji sistem socialnega skrbstva, vendar uslužbencu hrvaškega konzulata ne omogočijo dostopa do njih. Vodja sirotišnice, iz katere so bili otroci posvojeni v Demokratični republiki Kongo, naj bi bil trenutno na begu.

Naslednja obravnava za obtožene hrvaške državljane je razpisana za 23. januar.

Kupi v trgovini

Akcija
obhajilo
Sveto pismo za otroke
Za otroke
14,70€ 12,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh