Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kje so moje doline in kje moji griči?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 12. 2020 / 10:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2020 / 10:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kje so moje doline in kje moji griči?

Kje so moje doline in kje moji griči?

Nagovor nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta ob 2. adventni nedelji.

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore je nagovoril vernike in druge ljudi dobre volje in ob današnji drugi adventni nedelji poudaril, da če nam je prva prižgana svečka na adventnem vencu osvetlila pot, nam druga kaže tudi sence na življenjski poti, »a nam prinaša tudi dovolj toplote da jih bomo znali sprejeti in položiti pred Gospoda.« Nadškofov nagovor v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Spodbuda, da se zganemo

»V preteklem tednu smo naredili prve korake v advent. Morda jih še nismo naredili, gotovo pa smo imeli dober namen, da jih bomo. A žal se nam pogosto dogaja, da imamo dobre namene, a ko se je treba odločiti, obstanemo. Druga adventna nedelja je za nas spodbuda, da se zganemo,« je začel nadškof.

Dvojni pomen prihoda

Advent pomeni prihod, ki ga lahko razumemo v dvojnem pomenu: »Prvi je, da smo si mi postavili cilj in smo ga dosegli. Drugi pa, da smo mi cilj in je zato nekdo prišel k nam. Dejstvo je, da ljudje sami iz sebe ne moremo prav daleč. Sami iz sebe nepreklicno zadenemo ob svoje meje. Zato je edini prihod, ki v resnici šteje, prihod nekoga drugega, ki je dovolj svoboden, da vstopi v našo omejenost, dovolj velik, da vstopi v našo majhnost, dovolj preprost, da vstopi v našo zagledanost vase, dovolj krotak, da vstopi v našo bojevitost.«



Kje me je premalo?

To je Nekdo, ki ljubi do konca. Tako nas ljubi samo Jezus. »Advent je čas, ko mu pripravljamo pot. Kako? Vsaka dolina naj se dvigne in vsak hrib in grič naj se poniža. Ne na sosedovem dvorišču, ampak v mojem srcu. Kje so moje doline, kje me je premalo? Morda v molitvi – ne molim ali premalo molim? Morda v prejemanju zakramentov, življenju v občestvu Cerkve? Morda v odnosu do domačih? Potem gre za opuščanje dolžnosti,« je izpostavil Zore.

Kje me je preveč?

Kaj pa hribi, griči? »Kje me je preveč? Gre za mojo ošabnost, napuh, oblastnost. Zato danes na adventnem vencu prižigamo drugo svečko. Prva nam je osvetlila adventno pot, druga nam bo pokazala sence na poti našega življenja. Prinesla bo tudi dovolj toplote, da bomo te sence mogli sprejeti in jih položiti pred Gospoda, ki prihaja. On bo šel skoznje, doline zvišal, griče ponižal in se rodil v nas. Med nami,« je nagovor sklenil nadškof Zore.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Da bo advent doživet ...

Komentar: Koga pričakujemo?

Začetek neke nove zgodbe

Video: Evangelij 2. adventne nedelje

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh