Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Klancev je konec, Tadej Pogačar pa nima rumene majice (VIDEO)

Za vas pišejo:
Blaž Čermelj, Janez Porenta
Objava: 21. 07. 2022 / 17:48
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2022 / 19:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Klancev je konec, Tadej Pogačar pa nima rumene majice (VIDEO)
Tadej Pogačar ima majhne možnosti za tretjo zaporedno skupno zmago na Touru. FOTO: Tour de France/Twitter

Klancev je konec, Tadej Pogačar pa nima rumene majice (VIDEO)

Tadej Pogačar skoraj zagotovo ne bo osvojil 109. kolesarske dirke po Franciji in je moral po današnji etapi športno čestitati Jonasu Vingegaardu. Ta je osvojil 18. etapo, drugi Pogačar pa je pridelal več kot minuto zaostanka!

Ob začetku dirke po Franciji je veliko kritik letelo na to, da ekipa Jumbo Visme dirke ne vodi suvereno in da dela napake, zaradi česar je zmago v preteklih letih morda izgubil tudi Primož Roglič. Toda letos je njegova ekipa zastavljene cilje izpeljala odlično. Po slovesu Rogliča zaradi poškodbe je mesto edinega kapetana prevzel Danec Jonas Vingegaard in svojo nalogo opravil odlično. Na zadnjem klancu dirke je tako ob pomoči moštvenega kolega Wouta van Aerta štiri kilometre in pol pred ciljem zlomil Tadeja Pogačarja in si do cilja pridelal minuto in štiri sekunde prednosti.

Ob tem je klancev na dirki konec. Na sporedu sta le še dve ravninski etapi in kronometer. Na njem pa bo Danec branil veliko prednost kar treh minut in 26 sekund, kar je veliko veliko preveč, da bi bilo to mogoče nadoknaditi brez velike smole oziroma nezgode.

Potek 18. etape: padec Pogačarja, zmaga Vingegaarda

Po današnji 18. etapi kolesarske dirke po Franciji si je slovenski as Tadej Pogačar (UAE Emirates) priprl vrata do trojčka zaporednih zmag na Touru.

Danec Jonas Vingegaard, sicer vodilni v skupni razvrstitvi, je unovčil odlično taktiko svojega moštva Jumbo-Visma in na zadnji pirenejski etapi prečkal ciljno črto 143,5 kilometra dolge trase med Lurdom in Hautacamom z minuto in štirimi sekundami naskoka pred prvim zasledovalcem Tadejem Pogačarjem.

Slovenec je na predzadnjem kategoriziranem vzponu sicer poskušal z napadi na Danca, ki pa jih je uspešno odbijal, nato pa na spustu tudi športno počakal Pogačarja, ko je v levem ovinku zapeljal v pesek in padel, a se takoj pobral in se boril naprej. Zmagovalčeva športna poteza je požela veliko odobravanja v kolesarski javnosti.

Na zaključnem skoraj 14-kilometrskem vzponu na Hautacam (s povprečnim naklonom 7,8 %), za katerega se je že pred etapo govorilo, da bo okronal končnega zmagovalca letošnje francoske »pentlje«, pa je moštvo Jumbo-Visma s popolnim nadzorom poskrbelo, da se je Vingegaard veselil še druge etapne zmage letos na Touru.

S tem pa se je, pred zadnjimi tremi etapami, med katerimi lahko razliko naredi zgolj še sobotni kronometer, tudi močno približal končnemu zmagoslavju, s čimer bi postal drugi danski junak Toura, po Bjarneju Riisu, ki si je konkurenco v končnem seštevku pokoril leta 1996 – torej nekaj mesecev pred Vingegaardovim rojstvom.

Danec ima zdaj skoraj tri minute in pol (3:26) zaloge pred Pogačarjem, a ne želi prehitevati dogodkov in že govoriti o končni trofeji. »V petek in v soboto sta še dva dneva, preden gremo v Pariz. Ko bosta mimo, se lahko pogovarjamo o tem. Biti moramo osredotočeni in iti korak za korakom,« je poudaril lanski drugouvrščeni na Touru, le za Pogačarjem.

»Na zadnjem klancu sem dal vse od sebe, a je bil Jonas res močan. Jumbo je imel ponovno dobro taktično postavljeno ekipo, ki je zelo močna kot celota,« je v pogovoru za TV Slovenija v cilju komentiral Tadej Pogačar. Jutri čaka kolesarsko karavano 188,5 kilometra dolga ravninska 19. etapa s ciljem v Cahorsu.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh