Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Klinična centra v primežu bolniških odsotnosti [VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 26. 01. 2022 / 14:35
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2022 / 14:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Klinična centra v primežu bolniških odsotnosti [VIDEO]
Strokovni direktor UKC MB Matjaž Vogrin. FOTO: UKC MB/Twitter

Klinična centra v primežu bolniških odsotnosti [VIDEO]

S kadrovskimi težavami zaradi covid bolniških odsotnosti se spopadata tudi oba klinična centra. V mariborskem so samo v ponedeljek zabeležili 43 novih okužb med zaposlenimi, v ljubljanskem je na bolniški več kot 500 zaposlenih.

V UKC Maribor se spopadajo s kritično kadrovsko sliko. Okoli 300 zaposlenih je razporejenih na covid delovišča in tako manjkajo na delovnih mestih za oskrbo ostalih bolnikov. Zaradi okužbe s koronavirusom, karantene ali izgorelosti manjka še 887 zaposlenih. To predstavlja izpad okoli 1200 ljudi, kar je velika številka, je na novinarski konferenci povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Kljub temu skušajo zagotavljati normalno delovanje pediatrične klinike, porodnišnice, onkološkega oddelka in klinike za interno medicino, v določenem delu pa tudi ostale enote kliničnega centra, je poročala STA.


Okuženih pacientov ne bodo več premeščali

Vse več težav povzroča vdor okužbe s koronavirusom v oddelke za ostale bolnike, zaradi izpada osebja okuženih bolnikov ne bodo več premeščali na covidne oddelke. »Pri zdajšnjem izpadu delovne sile enostavno ne bo več mogoče odpirati dodatnih covidnih oddelkov, ker ne bo kadra. Na to temo potekajo pogovori v strokovnih krogih, tudi na ravni ministrstva. Pričakujemo uradno navodilo in protokol s strani ministrstva najkasneje jutri,« je povedal.

V tem primeru bodo na primer na kliniki za kirurgijo oblikovali v eni od etaž rdečo cono, kjer bodo nameščali kirurške bolnike s covidom-19. »Tam bodo nameščeni samo takšni bolniki, ki ne bodo zboleli za covidno pljučnico, in zanje bodo skrbeli kirurgi. Če se bo pri kom razvila covidna pljučnica, pa bo ta premeščen na covidni oddelek,« je pojasnil Vogrin.

Trenutno imajo več covidnih enot. Za intenzivno zdravljenje zadoščajo zmogljivosti za največ 40 bolnikov, na akutnih oddelkih za največ 140 bolnikov. »Če bomo šli preko te številke, glede na kadre nismo sposobni odpirati novih enot, ampak bomo v tem primeru prisiljeni odpirati rdeče cone za bolnike, ki so lahko na takšnih oddelkih. Tu pa ni nekih omejitev, ampak jih bomo odpirali glede na število posameznih bolnikov,« je dejal.

V UKC Maribor imajo trenutno hospitaliziranih 128 bolnikov s covid-19, kar je 27 več kot pred dobrim tednom. Na intenzivni enoti imajo 26 bolnikov s to boleznijo, od tega jih ima 22 covidno pljučnico, ostali so tam zaradi drugih bolezni. Med bolniki na intenzivni jih je večina okuženih s sevom delta. Med bolniki na intenzivnem zdravljenju je cepljenih proti covidu-19 le 15 odstotkov, na akutnem oddelku okoli 25 odstotkov.

Kadrovske stiske tudi v UKC Ljubljana

Pomanjkanje kadra je je težava tudi v UKC Ljubljana, kjer so včeraj imeli 538 bolniških odsotnosti zaradi covid-19. Tisti, ki ostajajo, prevzemajo njihovo delo. Situacijo (za zdaj) še obvladujejo, oddelki ostajajo odprti, so zapisali na twitterju.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh