Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Klopni meningoencefalitis

Za vas piše:
Kristina Grošelj
Objava: 26. 05. 2020 / 12:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2020 / 13:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Klopni meningoencefalitis

Klopni meningoencefalitis

Sin je na izletu dobil klopa, proti KME pa je bil cepljen le enkrat. Ali je zaščiten?

Foto: arhiv Družine



Sprašuje bralka Ana:

Pozdravljeni, sin je bil letos februarja prvič cepljen proti klopnemu meningoencefalitisu. Zaradi zaprtja ambulant je prejel drugi odmerek cepiva šele pred tednom dni. Včeraj pa je na izletu dobil klopa. Ali je že zaščiten?


Odgovarja Kristina Grošelj, družinska zdravnica:


Klopni meningoencefalitis (KME) je virusna bolezen, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Bolezen običajno poteka v dveh fazah; prva se začne 7 do 14 dni po vbodu klopa in spominja na gripo (utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol). Temu sledi nekaj dni do tri tedne trajajoče izboljšanje, nato pa pri večini druga faza bolezni. Za slednjo je značilna visoka temperatura, hud glavobol, slabost in bruhanje, redko celo nezavest ali smrt (do 2 % obolelih odraslih). Bolezen lahko pusti trajne posledice, kot so kronični glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, motnje koncentracije, ohromelost.

Slovenija sodi med države z najvišjo pojavnostjo KME v Evropi, letno zboli okoli 170 oseb. Cepljenje je učinkovit ukrep za preprečevanje KME. Potrebni so trije odmerki cepiva: prvemu odmerku po 1–3 mesecih sledi drugi; tretji odmerek pa sledi 5–12 mesecev po drugem. Zaščita se vzpostavi približno 14 dni po drugem odmerku in je v več kot 95 % zanesljiva. Za vzdrževanje zaščite pa so potrebni še poživitveni odmerki: prvi po treh letih, nato pa na pet let. Neželeni učinki cepljenja so skoraj v vseh primerih blagi in prehodni.

Poleg cepljenja so nujni in učinkoviti še drugi ukrepi za zaščito pred klopi. Pred klopi se zaščitimo z oblačili, ki pokrijejo čim več kože. Oblačila naj bodo svetlejša, da klopa laže opazimo. Uporabimo repelent. Po sprehodu oz. gibanju v naravi skrbno pregledamo celotno telo, se oprhamo in si umijemo glavo. Oblačila dobro skrtačimo ali celo operemo. Če najdemo klopa, ga čim prej previdno odstranimo. Klopa s koničasto pinceto zgrabimo čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Če deli klopa ostanejo v koži, tudi te odstranimo. Za odstranjevanje klopov ne uporabljamo olja, krem, petroleja ali drugih mazil.

Gospa Ana, v 2 do 3 tednih po drugem odmerku je pričakovati zelo dobro zaščito; tudi interval med prvim in drugim cepljenjem je bil še primeren. Ob tem pa je le majhna verjetnost, da je bil klop okužen, pa tudi potek bolezni bi bil zaradi že opravljenega cepljenja verjetno blažji.


*Nasvet je bil objavljen v Naši družini (21/2020), ki jo lahko prelistate TUKAJ.*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh