Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmalu blaženi Popieluszko?

Objava: 06. 01. 2010 / 10:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kmalu blaženi Popieluszko?

V varšavski nadškofiji načrtujejo razglasitev umorjenega duhovnika Jerzyja Popieluszka za blaženega v letošnjem juniju

Poljskega mučenca, duhovnika Jerzyja Popieluszka (1947-84), naj bi 6. junija letos razglasili za blaženega. Uradna odločitev bo sprejeta v mesecu januarju, so včeraj poročali pri poljski katoliški agenciji KAI.

Papež Benedikt XVI. je 19. decembra lani podpisal enaindvajset dekretov Kongregacije za zadeve svetnikov, med njimi tudi priznanje o mučeništvu duhovnika Popieluszka, ki ga je ugrabila in umorila poljska tajna služba. Jerzy Popieluszko je takrat sodeloval z delavskim gibanjem Solidarnost. Za razglasitev za blaženega je dovolj podpisani dekret, ki potrjuje njegovo mučeništvo, na tej stopnji ni potrebno dokazati nobenega čudeža na njegovo priprošnjo. Postopek za razglasitev poljskega duhovnika za blaženega, ki v domovini velja za narodnega junaka, teče že od leta 1997.

Za dan razglasitve so na Poljskem izbrali 6. junij, ki je za varšavsko nadškofijo izrednega pomena. Tega dne začnejo z zahvalnim praznovanjem, ki ga je leta 2008 vpeljal nadškof Kazimierz Nycz.

Kmalu po šestem juniju se bo zaključilo tudi Leto duhovnikov, ki ga je papež Benedikt XVI. v čast arškemu župniku Janezu Mariji Vianneyu (1786-1859) razglasil junija lani. Po besedah župnika v varšavski župniji sv. Stanislava Kostke, Zygmunta Malackega, bi bilo prav, da Popieluszka za blaženega razglasijo v tem spominskem letu, saj je nedvomno velik vzor za vse brate duhovnike. Popieluszko je do svoje mučeniške smrti deloval kot kaplan v župniji sv. Stanislava Kostke, tam pa so danes pokopani tudi njegovi posmrtni ostanki.

Slavnostna razglasitev bi se po navedbah poljske agencije lahko zgodila v Varšavi. Za papeževega zastopnika so v tem primeru imenovali prefekta vatikanske Kongregacije za katoliško vzgojo, kardinala Zenona Grocholewskega.

V letošnjem letu naj bi zaključili tudi postopek za razglasitev papeža Janeza Pavla II. za blaženega. Pojavile so se domneve, da bo Janez Pavel II. za blaženega razglašen skupaj s Popieluszkom, vendar je danes jasno, da to ni v skladu z realnimi pričakovanji, je povedal Malacki. Popieluszko bo čast oltarja dosegel pred svojim slavnim rojakom.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh