Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmalu nova pravila za izdajo vatikanskih evro-kovancev?

Objava: 26. 11. 2009 / 12:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kmalu nova pravila za izdajo vatikanskih evro-kovancev?

Pri Evropski zvezi želijo, da bi tudi v Vatikanu sprejeli evropske zakone proti pranju in ponarejanju denarja

Pri Evropski zvezi želijo uveljaviti nova pravila za izdajanje evro-kovancev tudi v Vatikanu. Kot je poročala nemška katoliška agencija, naj bi v Bruslju včeraj določili nov datum pogajanj s Svetim sedežem.

Med najnovejše zahteve sodi predpis, da mora Vatikan 51% evro-kovancev dati v promet v običajni nominalni vrednosti, saj so v Vatikanu doslej izdajali skorajda zgolj zbirateljske primerke. Za serijo kovancev v vrednosti 3,88 evra je v trgovini potrebno odšteti 30 evrov, med zbiralci pa cene dosežejo tudi do 1400 evrov.

Predstavniki Evropske zveze in Vatikana naj bi v skupni komisiji razpravljali o novih pravilih, ki naj bi določala tudi najvišje možno število izdanih vatikanskih evro-kovancev. Evropska komisija je sicer poleti predlagala, da bi Monaku, San Marinu in Vatikanu priznali izdajo kovancev v vrednosti 2,1 milijona evrov, kar pa bi za Vatikan pomenilo okoli dvakrat večjo vsoto, kot so jo izdajali doslej.

Poleg tega naj bi bile žepne države upravičene do kovancev v vrednosti 3,61 evra na prebivalca, kar pa bi bilo po navedbah Evropske zveze v Vatikanu z 826 državljani zanemarljiva številka.

Po novem naj bi v Vatikanu do besede prišlo tudi Evropsko sodišče. Evropska komisija se je pritožila, da so evropske države članice za kršenje predpisov lahko kaznovane z običajnimi sankcijami, medtem ko države, kot sta denimo Vatikan in San Marino, doslej niso bile v pristojnosti Evropskega sodišča.

V Evropski zvezi si tudi prizadevajo, da bi Vatikan sprejel evropske zakone o pranju in ponarejanju denarja. Sveti sedež naj bi pri tem zagotovil, da prevzame tudi ostale predpise glede denarnih zadev in bančništva. Predstavniki Evropske zveze očitno menijo, da pogajanja s Svetim sedežem ne bodo zahtevna, saj naj bi novi predpisi stopili v veljavo s 1. januarjem 2010.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh