Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmalu nova svetnica, blažena in štirje Božji služabniki

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 12. 2021 / 16:46
Oznake: Cerkev, Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 16:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmalu nova svetnica, blažena in štirje Božji služabniki
Bl. Maria Rivier (1768-1838) FOTO: Vatican Media

Kmalu nova svetnica, blažena in štirje Božji služabniki

Papež Frančišek je med včerajšnjo avdienco s kardinalom Marcellom Semerarom, prefektom Kongregacije za zadeve svetnikov, potrdil izdajo šestih novih odlokov, s katerimi so priznani dva čudeža in štirje primeri junaških kreposti.

S priznanjem čudeža na njeno priprošnjo bo za svetnico razglašena bl. Maria Rivier, ustanoviteljica Kongregacije sester Marijinega darovanja, rojena 19. decembra 1768 v kraju Montpezat-sous-Bauzon v Franciji in umrla v kraju Bourg-Saint-Andéol, prav tako v Franciji, 3. februarja 1838.

Od majhne invalidne deklice do svetnice

Kot poroča Radio Vatikan, je bilo življenje Marie Rivier zaznamovano s trpljenjem in dejavno ljubeznijo. V starosti 16 mesecev je padla s postelje in si poškodovala kolk, zaradi česar je imela resne težave v razvoju. Več let ni mogla stati vzravnano in premikala se je tako, da se je vlekla po hrbtu in si pri tem pomagala z rokami. Šele pri šestih letih je lahko vstala s pomočjo bergel, tri leta pozneje pa je popolnoma ozdravela.

Bolezen v najzgodnejših letih ji je dala slutiti, da bo svoje življenje posvetila Bogu. Po prvem obhajilu je v njej zorela želja, da bi se posvetila Gospodu. Zaprosila je za vstop v kongregacijo sester Notre Dame de Pradelles, vendar zaradi šibkega zdravja ni bila sprejeta.

Na priprošnjo Marie Rivier je leta 2015 čudežno ozdravela novorojena deklica na Filipinih.

Odločila se je za odprtje lastne šole, kar je storila leta 1786, in se posvetila skrbi za bolne in revne. Ob izbruhu francoske revolucije se je preselila v Thueyts, kjer je zbrala nekaj mladih deklet, in 21. novembra 1796 kljub temu, da so revolucionarji zaprli redove, ustanovila majhno skupnost. Čez pet let, leta 1801, je nastala Kongregacija sester Marijinega darovanja, ki je v nekaj letih odprla 46 hiš.

Sveti Janez Pavel II. je Mario Rivier 23. maja 1982 razglasil za blaženo. Na njeno priprošnjo je leta 2015 čudežno ozdravela novorojena deklica na Filipinih.

Nova blažena in štirje častitljivi Božji služabniki

Drugi čudež je bil priznan na priprošnjo častitljive Božje služabnice Marie Carole Cecchin, redovnice profese Kongregacije sester sv. Jožefa Benedikta Cottolenga, rojene 3. aprila 1877 v Cittadelli v Italiji in umrle 13. novembra 1925 na parniku na poti iz Kenije v Italijo.

Božji služabniki, katerim so bile priznane junaške kreposti, pa so:
Andrea Garrido Perales, duhovnik profes reda Blažene Device Marije Usmiljenja (mercedarjev), rojen 29. novembra 1663 v španskem kraju Vallada in umrl 23. februarja 1728 v kraju Xátiva v Španiji;
Carlo Maria iz Abbiategrassa (Gaetano Antonio Vigevano), duhovnik profes iz reda kapucinov, rojen 30. avgusta 1825 v Abbiategrassu v Italiji in umrl 21. februarja 1859 v Casalpusterlengu, prav tako v Italiji.
Bernardo Sartori, duhovnik profes misijonarjev kombonijancev Srca Jezusovega, rojen 20. maja 1897 v kraju Falzé di Trevignano v Italiji in umrl 3. aprila 1983 v kraju Ombaci v Ugandi;
Maria Margherita Srca Jezusovega v smrtnem boju v vrtu Getsemani (Ludovica Banaś), redovnica profesa kongregacije sester Svete nazareške Družine, rojena 10. aprila 1896 v kraju Klecza Dolna na Poljskem in umrla 26. aprila 1966 v Nowogródku v današnji Belorusiji.

Nalaganje
Nazaj na vrh