Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmalu prvi južnoafriški svetnik?

Objava: 20. 07. 2009 / 09:16
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kmalu prvi južnoafriški svetnik?

V Južni Afriki zaključili škofijski proces za Božjega služabnika Benedicta Daswo

Božji služabnik Benedict Daswa, ki so ga pred 19 leti ubili zaradi boja zoper vraževerje, bo morda postal prvi južnoafriški svetnik, poroča afriška agencija Cisa. Škofija Tzaneen je nedavno po petih letih zaključila škofijsko fazo postopka za beatifikacijo, dokumentacija pa bo kmalu izročena Kongregaciji za zadeve svetnikov. Južnoafriška škofovska konferenca pripravlja tudi izdajo DVD-ja in kratke biografije Božjega služabnika, da bi javnost čim bolje informirala o Daswinem življenju in delovanju. Želi namreč, da bi Daswa postal vzor vsem ljudem v pričevanju za vero.

Benedict Daswa se je rodil v družini tradicionalnega verstva, v majhnem plemenu Lemba med ljudstvom Venda, ki živi v provinci Limpopo na severu Južnoafriške republike. V času študija, ko se je pripravljal na poklic osnovnošolskega učitelja, se je spreobrnil v katoličana. Kmalu je uvidel, da je vraževerstvo v nasprotju s katoliško vero in da z njo ni združljivo. Spoznal je, da vraževerstvo vodi v ubijanje nedolžnih ljudi, ki jih obtožijo čarovništva. Zato se je odločil sprejeti katoliško vero.

Februarja leta 1990, nekaj dni po tem, ko je zavrnil plačilo za obred odganjanja hudih duhov, so ga napadli in do smrti kamenjali. Umrl je štiri mesece pred svojim 44. rojstnim dnem.

Južnoafriška škofovska konferenca je v svoji izjavi zapisala, kako vse kaže na to, da je Benedict Daswa živel svetniško življenje in na koncu postal resnični mučenec za vero. Tzaneenska škofija je o Daswini smrti uradno poizvedovala in 2. julija letos zaključila z zbiranjem podatkov. Poizvedba je prinesla 850 strani gradiva zanesljivih pričevalcev, ki lahko jamčijo o svetniškem življenju in smrti Benedicta Daswe.

Kopije gradiva so poslali nadškofu Angelu Amatu, prefektu Kongregacije za zadeve svetnikov. Dokumente so podpisali tzaneenski škof Hugh Slattery, sestra Sally Duigan, škofijski kancler Andre Bohas in škofijski pravnik Eddie O’Neill.

Kancler Bohas je postulator postopka za beatifikacijo Benedicta Daswe, gre pa za prvi primer morebitne beatifikacije kakšnega južnoafriškega katoličana. V tzaneenski škofiji bodo pripravili podobice in devetdnevnico in tako vernike spodbujali k molitvi s priprošnjo Božjega služabnika Benedicta Daswe.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh