Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmalu se bo izleglo 32 novih »zmajčkov«

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 17. 10. 2022 / 12:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2022 / 13:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmalu se bo izleglo 32 novih »zmajčkov«
Jajčece človeške ribice od blizu. FOTO: Postojnska jama

Kmalu se bo izleglo 32 novih »zmajčkov«

V Postojnski jami v teh dneh pričakujejo, da se bo izleglo kar 32 mladičkov človeške ribice, ki jim ljubkovalno rečejo kar "zmajčki". Nova jajčeca je v junija letos opazil osnovnošolec iz Loč, 13-letni Jaka Kresnik na zaključnem izletu.

Za razmnoževanje človeške ribice v Postojnski jami skrbijo že 90 let, od leta 2014 s posebnim laboratorijem, v katerem so zaposlili biologe. Znanstveniki so ugotovili, da od 500 odloženih jajčecih v naravi odraslo dobo dosežeta le dva mladička človeške ribice. Leta 2016, ko so bili v Postojnski jami prvič priča izleganju 22 malih "zmajčkov", kot ljubkovalno rečejo mladičkom, so bili že zelo zadovoljni, saj so imeli 34 % uspešnost. Letos, 6 let kasneje, pa pričakujejo kar dvakrat večjo uspešnost, 74-odstotno, kar potrjuje njihov sloves najuspešnejšega jamskega laboratorija. 

Mladički iz legla 2016 merijo že 15 cm, novi zmajčki pa komaj 18 mm. FOTO: Postojnska jama

Vodja laboratorija Katja Dolenc Batagelj poudarja, da v tako izjemnih situacijah ni dovolj le pamet, temveč tudi srce: "Ribice imajo našo brezpogojno skrb in ljubezen. Dobesedno." Ekipa, ki skrbi, ki skrbi za mladičke, je izjemno predana. Jajčeca, zarodki in mladiči namreč potrebujejo neprestano skrb, hranjenje, čiščenje, opazovanje, beleženje, snemanje ... Pa še marsikaj drugega, so povedali v Postojnski jami. "Če je potrebno – tudi potapljanje v ledeno mrzli vodi ali nenaden odhod z gledališke predstave, če vodja preko spremljanja slike v živo slučajno opazi kaj nenavadnega v akvariju in je potrebno odhiteti v jamo ter preveriti, če je vse v redu."

Iz 43 odloženih jajčec pričakujejo 32 mladičkov človeške ribice. FOTO: Postojnska jama

Letošnje dogajanje v jamskem laboratoriju lahko spremljate v Dnevniku človeške ribice 2022. 

Nova jajčeca je prvi opazil otrok

Toliko večje presenečenje je tako bilo, da je nova jajčeca opazil 13-letni učenec na zaključnem izletu v Postojnski jami. "A imate nova jajčeca?" je radovedno vprašal Jaka Kresnik, ki je leta 2016 spremljal dogajanje, ko so se izlegli prvi mladički.  "Da je tokrat jajčeca odkril otrok, nas še toliko bolj navdušuje,« je razložil predsednik upravnega odbora Postojnska jama Marjan Batagelj. "To poleg novega življenja dokazuje tudi, da s svojim delom in poročanjem premikamo meje, spreminjamo odnos do okolja, predvsem pa izobražujemo in vzgajamo. Otroke, profesorje in starše, ki jim je mar za okolje in čisto pitno vodo." 

V Postojnski jami so priča izredno redkemu pojavu jajčec dvojčkov človeške ribice. FOTO: Postojnska jama

Tudi mi stiskajmo pesti za to, da se bo čim več teh izjemnih bitjec, ki uspevajo v hladni temi in navdušujejo ljudi od blizu in daleč, uspelo uspešno izleči iz želatinastih ovojev in da bodo iz njih zrasle odrasle človeške ribice, ki bodo nadaljevale krog življenja. Ne pozabimo pa tudi na človeške "mladičke", ki so kdaj v maternici ogroženi zaradi umetnega splava, in se zavzemimo zanje, da se bodo smeli roditi. 

Več fotografij si oglejte s spodnji galeriji. 



Kupi v trgovini

Stoletna riba Alba
Za otroke
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh