Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmalu več muslimanskih kot krščanskih rojstev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 03. 2018 / 09:42
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2022 / 08:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmalu več muslimanskih kot krščanskih rojstev
FOTO: arhiv Družine/Tatjana Splichal

Kmalu več muslimanskih kot krščanskih rojstev

Muslimanska rojstva naj bi do leta 2055 globalno presegla krščanski »podmladek«.

V naslednjih dvajsetih letih naj bi število novorojenih muslimanskih otrok preseglo število krščanskih rojstev – kljub temu pa bo na svetu še vedno več kristjanov. Po podatkih raziskovalnega središča Pew muslimani trenutno predstavljajo okoli 24 % svetovnega prebivalstva, kristjani pa 31 %.



Toda nova raziskava omenjenega središča ugotavlja, da zaradi večje rodnosti in razmeroma mladega prebivalstva delež muslimanskih novorojencev narašča, medtem ko število krščanskih rojstev upada. Medtem ko je bilo med leti 2010 in 2015 31 % vseh rojstev zabeleženih v muslimanskih družinah, v primerjavi s 33 % med kristjani, naj bi se to razmerje z okoli 225 milijoni v začetku tridesetih let tega stoletja izenačilo.


Raziskava kaže, da bo dve desetletji kasneje, med leti 2055 in 2060, okoli 36 % otrok rojenih muslimanskim materam, 35 % pa krščanskim. To bo pomenilo razliko šestih milijonov otrok.


Medtem ko se krščanstvo širi v podsaharski Afriki in v drugih delih sveta, so kristjani v povprečju starejši in umirajo hitreje kot muslimani – posebej v Evropi, zaključujejo avtorji raziskave. »Zgolj v Nemčiji, recimo, je bilo med leti 2010 in 2015 okoli 1,4 milijona več krščanskih smrti kakor rojstev, vzorec, ki naj bi se v naslednjih desetletjih ponavljal po večini Evrope,« beremo v poročilu.


Ljudem, ki se izrekajo za neverne in zdaj predstavljajo 16 % svetovnega prebivalstva, se je v tem obdobju rodilo 10 % vseh otrok na svetu. V štirih desetletjih se bo versko neopredeljenim rodilo 9 % otrok.


Poročilo temelji na podatkovni bazi z več kot 2.500 popisi prebivalstva, anketami in registri prebivalstva z vsega sveta.


Vir: Crux Now

Foto: arhiv Družine (T.S.)


Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh