Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmetje danes drugič protestno s traktorji pred parlament

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 04. 2023 / 06:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2023 / 06:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmetje danes drugič protestno s traktorji pred parlament
Pred mesecem dni je bilo pred parlamentom takole ... FOTO: Daniel Novakovič/STA

Kmetje danes drugič protestno s traktorji pred parlament

Teden dni po prekinitvi pogajanj z vlado in napovedi nadaljevanja stavkovnih aktivnosti bodo slovenski kmetje danes, v torek, 25. aprila 2023, pet čez poldne ponovno vzeli stvari v svoje roke in na drugem vseslovenskem protestu opozorili na težave, ki jih pestijo.

Kot je minuli teden na novinarski konferenci napovedal predsednik Sindikata kmetov Slovenije (SKS) Anton Medved, bodo danes v središče Ljubljane, pred parlament na Trg republike, prišli kmetje iz vse Slovenije, okoliški – kot že prvič ped skoraj natanko mesecem dni – kar s traktorji.

Okrog 500 traktorjev

Medved je za STA poudaril, da je natančno število traktorjev težko napovedati, da pa jih pričakuje kakih 500. Ne bodo pa vsi kmetje na protest prišli v Ljubljano, temveč se bodo zbrali tudi drugod po državi. Prvi sindikalist je kmete pozval k varnemu, mirnemu in h kulturnemu protestu.

Dveurni protest

Med dveurnim vseslovenskim protestom se bo na odru zvrstilo več govorcev in spregovorilo o težavah kmetov, po koncu pa se bodo po Medvedovih besedah mirno razšli. Policija v Ljubljani pričakuje med 2000 in 3000 udeležencev in, zaradi traktorjev, nekaj težav v prometu.

Stanje v kmetijstvu je nevzdržno, mladi – kljub veliki želji po kmetovanju – teh bremen, pritiskov in omejitev ne bodo več prevzemali, starejši pa bodo kmetije zaprli. (Anton Medved)

Za njimi ni politike

»Za nami niso politične stranke, mi smo stanovske organizacije, ki se zavzemamo za prihodnost slovenskega kmetijstva. Politika bi naše težave lahko uredila, pa jih ni, zato smo vzeli stvari v svoje roke,« je na očitke (tudi premierja dr. Roberta Goloba) o politični motiviranosti odvrnil Medved.

Ogrožena prehranska varnost in javno zdravje

Protest je po njegovem nujen, ker je »stanje v kmetijstvu nevzdržno, mladi – kljub veliki želji po kmetovanju – teh bremen, pritiskov in omejitev ne bodo več prevzemali, starejši pa bodo kmetije zaprli. Ogrožena sta prehranska varnost in javno zdravje prebivalcev Slovenije«.

Zahteve kmetov

Ključne zahteve kmetov se ne spreminjajo, med njimi so zmanjšanje območij Natura 2000, izvajanje podnebnih in okoljskih ukrepov na kmetu dostopen način, jasni in enostavni pogoji izvajanja in administrativno nezahtevni ukrepi, ustavitev novih davkov in da nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja.

In še ...

Kmetje zahtevajo tudi ureditev verige vrednosti preskrbe s hrano in pravične cene, zmanjšanje populacije zveri in divjadi, ureditev zakonodaje za zaščito najboljših kmetijskih zemljišč, obravnavo živinoreje kot osnove trajnostnega kmetovanja in popolno zavrnitev Uredbe o trajnostni rabi FFS.

Nalaganje
Nazaj na vrh