Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladost na kmetiji: Na poroko kar s kombajnom [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 17. 04. 2023 / 05:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2023 / 11:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladost na kmetiji: Na poroko kar s kombajnom [FOTO, VIDEO]
Poročni prevoz. FOTO: osebni arhiv

Mladost na kmetiji: Na poroko kar s kombajnom [FOTO, VIDEO]

Za tokratno epizodo podkasta Mladost na kmetiji sem se odpravila v prelepo Prlekijo. Obiskala sem kmetijo Vrbnjak v Bolehnečicih, kjer sem spoznala 25-letno kmetico, mlado slaščičarko in bodočo mamico Klementino Žunič.

Klementina je na kmetiji odraščala z dvema mlajšima bratoma. Domen se je preselil v Nemčijo, najmlajši Mihael pa je obiskoval kmetijsko šolo in bo kasneje prevzel kmetijo. »Na sami kmetiji sem opravljala najrazličnejša dela, od del v vinogradu, zlaganja drv, molže in vse do kidanja. Obožujem rože. Rada jih sadim in zanje skrbim, nisem pa tako zelo navdušena nad samim delom na vrtu. Raje kaj skuham oziroma spečem,« je povedala Klementina.

Klementina in brat Mihael. FOTO: Kaja Zupanc

Pogovoru lahko prisluhnete na tej povezavi.  

Šolanje čez mejo

Po osnovni šoli se je odpravila v gimnazijo v bližnjo Avstrijo. »Všeč mi je bil izziv novega sistema, ljudi, jezika in kulture.«

Jed »zlivanka«. FOTO: Kaja Zupanc

V gimnazijskem času je odkrila strast do peke slaščic, ki sta jo imeli že njena babica in prababica. »Po opravljeni maturi sem se tako odločila za izobraževanje za slaščičarko v Feldbachu, in to po treh napornih letih tudi zaključila.« Trenutno je zaposlena kot slaščičarka v bližnjem avstrijskem hotelu.

Kmetija Vrbnjak se nahaja v Bolehnečicih 26. FOTO: Kaja Zupanc

Kmetija Vrbnjak

Na kmetiji Vrbnjak se ukvarjajo s kravami molznicami. Domačija obsega skoraj 200 glav živine, od tega 65 krav molznic. Obdelujejo približno 80ha zemlje. Od tega nekaj malo gozda za lastne potrebe in vinograd (približno 1800 trsov). Oče nudi tudi kmetijske storitve s kombajnom (žitni in silažni) in balirko.

FOTO: Kaja Zupanc

Z možem se poznata že od malih nog

Aljaža je Klementina spoznala že v otroštvu, saj že več kot 15 let pomaga njenemu očetu na kmetiji. »Od nekdaj je del družine, pred šestimi leti pa je med nama preskočila tudi iskrica«.

Prava vaška poroka

Klementina in Aljaž sta se lani tudi poročila, »čisto po kmečko s pravo vaško žurko,« je povedala Klementina. Od obreda sta se zapeljala kar s kombajnom. Letos julija pa pričakujeta tudi naraščaj.

Poročni prevoz. FOTO: Osebni arhiv

Pripadnost kmetiji 

»Oba čutiva povezanost ali neko majhno pripadnost kmetiji. Če druga ne, podeželju zagotovo. Vesela sva, da sva v taki lepi in povezani vasi kjer si sosedje znamo priskočiti na pomoč in stopiti skupaj, ko je to potrebno. Zelo rada kuham in pečem, predvsem rada pripravim kako tradicionalno jed. Jed, ki jih starši poznajo od nekoč.«

Klementinin prvi traktor. FOTO: Kaja Zupanc

Predsednica Društva podeželske mladine sv. Jurij ob Ščavnici

Klementina že tretjo leto vodi Društvo podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici. »Vesela in ponosna sem, da lahko nadaljujem to, kar so naši starši pričeli in to da sem lahko del te ogromne DPM in ZSPM družine«.

Vabljeni k poslušanju pretekle epizode, kjer boste spoznali tradicijo oglarjenja na domačiji Brinovec.


Nalaganje
Nazaj na vrh