Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmetje protestirali v Celju, protesti napovedani tudi drugod

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 02. 2024 / 14:23
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2024 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmetje protestirali v Celju, protesti napovedani tudi drugod
Kmetje pred stavbo direkcije za vode v Celju. FOTO: Lili Pušnik/STA

Kmetje protestirali v Celju, protesti napovedani tudi drugod

V Celju so se kmetje zjutraj zbrali pred stavbo direkcije za vode. S traktorji je protestiralo približno 100 kmetov, ki so zahtevali ustavitev postopkov za izgradnjo suhih zadrževalnikov. Medtem so proteste napovedali tudi kmetje na območju Slovenj Gradca in Kranja.

Kmetje so v Celju zahtevali ustavitev vseh postopkov za izgradnjo suhih zadrževalnikov v Šentjuriju, Šoštanju, Spodnji Savinjski dolini in v Slovenj Gradcu. Kot so zatrdili, ne nasprotujejo protipoplavnim ukrepom, a menijo, da bi se jih dalo izvesti drugače. Predvsem ceneje in tako, da bi izgubili manj kmetijskih zemljišč.

Želijo čimprejšnji sestanek z ministrico

Kmetje so med drugim zahtevali umik zakona, ki predvideva hitre razlastitve kmetijskih zemljišč. V roku dveh tednov pa si želijo sestanka s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić, z ministrom za naravne vire in prostor Jožetom Novakom, s predstavniki kmetijsko-gozdarske zbornice ter z načrtovalci suhih zadrževalnikov, je poročal Radio Slovenija.

Minister Novak: Razumem tudi stisko kmetov

Na jutranje dogajanje v Celju se je ob robu delovnega obiska na Koroškem odzval minister za naravne vire in prostor Jože Novak. Povedal je, da razume stisko kmetov, ob tem pa poudaril, da so načrti zato, da pride do premisleka in konsenza, preden se začne graditi. S kmeti se bo sestal v četrtek, je poročala STA.

Ni enostranskih posegov

»Razumem stisko različnih akterjev na tem delu, tudi kmetov, ampak ene stvari se bomo morali v družbi počasi zavedati. Ni enostranskih posegov,« je dejal minister. Dodal je, da četudi so kolegi morda včasih rekli 'takole bo' in se niso z nobenim pogovarjali, to ni bilo prav. V tem smislu, kot je dejal, daje kmetom prav.

Neka zemljišča bo treba dati

»V drugem delu, ko pride enkrat do družbenega konsenza in se v neki lokalni skupnosti ali kako drugače dogovorijo, da bo treba dati vodi malo več prostora bodisi za razlivanje bodisi za zadrževalnik ali druge vodarske objekte, pa se bo treba za neka zemljišča dogovoriti, da jih bomo dali. Seveda ne odvzeli, komu pobrali, ampak uredili na tistem mestu, kjer bo največ koristi in najmanj škode za koga drugega,« je še dejal minister Novak. Poudaril je, da bo za ta zemljišča tudi plačano.

Skupno zastavljanje načrtov

Po njegovih besedah so načrti zato, da pride do premisleka in do konsenza, preden se začne graditi. »Tega je bilo v preteklosti premalo,« je poudaril. Če bodo načrte zastavili skupaj, bodo po njegovih besedah vsi akterji tudi razumeli, da ne bo nobeden izrinjen iz procesa.

Protest napovedan tudi v Slovenj Gradcu in Kranju

Kmetje so se po napovedih popoldne zbrali tudi pred slovenjgraškim MKC, a so sporočili, da ne gre za protest, temveč le, da želijo biti slišani. Informacije o protestih so prišle tudi iz Kranja. 


Kupi v trgovini

Naše kmetije
Kulturna dediščina
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh