Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmetje po sestanku z ministrico: Glede obljub jo bomo držali za besedo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 02. 2024 / 17:26
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2024 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmetje po sestanku z ministrico: Glede obljub jo bomo držali za besedo
Sestanek nove kmetijske ministrice s predstavniki kmetijskih organizacij. FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Kmetje po sestanku z ministrico: Glede obljub jo bomo držali za besedo

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se je danes srečala z različnimi deležniki v kmetijstvu. Ministrica je po sestanku ocenila, da je bila ta konstruktiven, kmetje pa pravijo, da bodo ministrico glede obljub držali za besedo. Pogovore bodo nadaljevali naslednji teden.

Ministrica je po srečanju dejala, da je to potekalo v pozitivnem vzdušju z namenom iskanja rešitev na področjih, kjer sektor kmetijstva potrebuje razvojni preboj. »Veselim se nadaljevanja takega pozitivnega dialoga med ministrstvom in deležniki tudi naprej«, je povedala Čalušićeva. Na delovnem srečanju so se sicer pogovarjali o točkah, ki so jih predlagale kmetijske organizacije.

Sprotno reševanje problemov

Na sestanku so sprejeli nekatere sklepe in dogovore ter se dogovorili o nadaljnji organiziranosti. Kot je poudarila ministrica, si vsi želijo konstruktivnega dialoga ter sprotnega in aktivnega reševanja problemov, so sporočili s kmetijskega ministrstva. »Ti prinašajo cilj lažjega, enostavnejšega kmetovanja, kjer se vsakodnevno soočajo z okoljskimi in podnebnimi izzivi,« je dodala.

Kdo je sodeloval na sestanku?

Srečanja z ministrico so se udeležili predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), Sindikata kmetov Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Zveze kmetic Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine in Združenja hribovskih in gorskih kmetov Slovenije.

Kaj pravijo v sindikatu kmetov?

Po koncu sestanka je predsednik sindikata kmetov Anton Medved v imenu kmetijskih organizacij predstavil svoj pogled glede njihovih zahtev. »Ministrica je danes dala obljubo, da bo zagovarjala stališče kmetov, mi ji bomo dali priložnost in jo držali za besedo, na prihodnjih pogajanjih pa bomo videli, ali ji res lahko zaupamo,« je poročala STA.

Predsednik sindikata kmetov Anton Medved. FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

O samooskrbi in davkih

Dodal je, da je ministrstvo obljubilo, da bodo neposredna plačila izplačana v dogovorjenih terminih. Prav tako bo prišlo do izplačil za kmetije na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje (OMD plačila), ki bodo izvzeta iz davčne osnove. Ministrstvo je zagotovilo, da bo podprlo predlog Evropske komisije glede odstopa pri obveznem izvajanju štiriodstotne prahe (neproizvodnih površin) v letu 2024. »Pričakujemo, da bomo lahko kmetje na tej zemlji pridelovali hrano za ljudi in krmo za živali, kajti vemo, samooskrbni nismo v celoti, in to je prispevek k samooskrbi.« O davkih pa: »Glede davčne politike pa smo dorekli, da se kmetov ne sme dodatno obremenjevati z davčnimi bremeni,« je pojasnil Medved.

O protestih po Evropi in doma

Dotaknili so se tudi protestov kmetov po Evropi in lanskega v Sloveniji: »Kot prvi v Evropi smo opozorili na podobne težave, na katere se opozarja zdaj. Na to smo pred srečanjem evropskega vrha opozorili tudi predsednika vlade,« je dejal predsednik KGZS Roman Žveglič. Golob je ob prihodu na vrh EU pretekli teden dejal, da je prisluhnil pozivu, in v Bruslju poudaril, da si Slovenija prizadeva za uravnoteženje okoljskih zahtev z realnostjo na terenu. Med drugim je podprl predlog Evropske komisije za določeno odstopanje od okoljskih pravil glede neobdelane zemlje.

V zadnjih dneh je bilo sicer v Sloveniji več samoorganiziranih protestov kmetov, ki jim je Medved v imenu kmetijskih organizacij danes zagotovil, da se bodo še naprej borili zanje in vztrajali pri svojih zahtevah in napovedal: »Če naše zahteve ne bodo izpolnjene, bomo nadaljevali s protestnimi aktivnostmi.«

Kupi v trgovini

Registrator A4- Živali na kmetiji
Mape in registratorji
6,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh