Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmetje s traktorji zasedli in blokirali ulice Bruslja [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 01. 02. 2024 / 12:37
Oznake: Politika, Premier
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2024 / 13:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmetje s traktorji zasedli in blokirali ulice Bruslja [VIDEO]
Nekateri kmetje so pred Evropskim parlamentom protestirali že v sredo zvečer. FOTO: Zajem zaslona

Kmetje s traktorji zasedli in blokirali ulice Bruslja [VIDEO]

V Bruslju, kjer poteka izredno zasedanje voditeljev članic EU, so danes kmetje protestirali proti visokim stroškom in strogim evropskim predpisom. S traktorji so blokirali promet, po poročanju belgijskih medijev pa so z več sto traktorji zasedli evropsko četrt. Prišlo naj bi tudi do manjših izgredov.

Kot navaja policija, so kmetje zjutraj s približno 1300 traktorji in kmetijskim stroji blokirali ulice Bruslja, tudi v evropski četrti, kjer je sedež osrednjih institucij EU. Danes tam poteka izredno zasedanje voditeljev, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Robert Golob. Ob robu zasedanja je dejal, da »Slovenija podpira težnjo, da je treba uravnotežiti okoljske zahteve z realnostjo na terenu«.

Raztresanje gnoja, metanje jajc, zažiganje palet

V zadnjih dneh je vse večji protestni val zajel tudi Belgijo, ki se je ob robu današnjega zasedanja članic EU preselil na trg pred Evropskim parlamentom. Glede na objave na družbenih medijih so protestniki na več mestih zažgali odpadke in lesene palete, zaradi česar se je po trgu razširil črn dim, uničili pa naj bi tudi spomenik. Poleg tega so po tleh raztresli gnoj in na policijo metali jajca, pivovske steklenice in petarde, poročanje belgijskih medijev povzema STA.

Belgijski premier: Zahteve kmetov so »deloma legitimne«

V odzivu na proteste kmetov v Belgiji in drugje po Evropi je tamkajšnji premier Alexander De Croo dejal, da so skrbi kmetov »deloma legitimne« in da bi o tem vprašanju morali razpravljati tudi v okviru Sveta EU, v katerem so zastopane države članice in ki mu v tem polletju predseduje Belgija. Po njegovih besedah so se kmetje v preteklih letih zelo potrudili in se prilagodili novim standardom in jih je treba vključiti v razpravo.

Kaj zahtevajo?

Belgijski kmetje se tako pridružujejo protestnemu gibanju kmetov v Franciji, Nemčiji in Italiji, ki blokirajo ceste. Protestniki želijo s svojim ravnanjem med drugim opozoriti na visoke stroške, uvoz cenejših izdelkov iz drugih držav in stroge okoljske predpise EU, pri čemer zahtevajo ugodnejšo obdavčitev in poenostavitev regulacije.

Neformalni pogovori voditeljev o težavah kmetijskega sektorja

Težave evropskega kmetijskega sektorja in protesti kmetov po Evropi sicer uradno niso na dnevnem redu današnjega izrednega vrha EU, naj bi voditelji držav o tem razpravljali že na sredini neformalni večerji, medtem ko so protestniki s traktorji vozili po bruseljskih ulicah.

Golob: Preskrba s hrano je pomembna strateška tema

Slovenski premier Golob je v današnji izjavi za medije povedal, da je preskrba s hrano za Evropsko unijo tako zelo pomembna strateška tema. »Hrana pa mora biti seveda zdrava, zato mora biti kombinacija med zdravo hrano in uvozom hrane iz tretjih držav zelo jasno definirana.«

Slovenske kmetijske organizacije so namreč včeraj Goloba pozvale, da na današnjem srečanju voditeljev držav članic EU-ja predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen predstavi zahteve slovenskih kmetov. 


Ob tem je Golob dodal: »Prisluhnil sem pozivu slovenskih kmetov. Voditelji posameznih držav, zlasti liberalnega bloka, smo se o tem tudi posebej posvetovali. Slovenija podpira poziv Francije in Belgije, da danes o tem razpravljamo tudi na tem zasedanju.«

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh