Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Berlinu novi množični protesti kmetov

Za vas piše:
M. M.
Objava: 15. 01. 2024 / 17:00
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2024 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Berlinu novi množični protesti kmetov
Traktorji pred Brandenburškimi vrati v Berlinu. FOTO: Instagram DBV/Združenje nemških kmetov

V Berlinu novi množični protesti kmetov

Protestni val kmetov v Nemčiji ne pojenja. V Berlinu se je danes spet zbralo več tisoč kmetov, ki so vnovič izrazili protest proti načrtom nemške vlade za zmanjšanje subvencij v kmetijstvu. Jezne kmete je med drugim nagovoril finančni minister Christian Lindner, ki so ga pri tem izžvižgali. Protest je potekal pod geslom: »Preveč je preveč«.

Spomnimo. Nemški kmetje so prejšnji ponedeljek začeli teden protestov, potem ko je vlada v Berlinu napovedala, da bodo postopoma zmanjšali subvencije za dizelsko gorivo. Sprva je bila predvidena tudi odprava oprostitve davka na kmetijsko mehanizacijo, a je vlada pod vodstvom Olafa Scholza po decembrskih protestih to spremembo preklicala.

5000 traktorjev blokiralo ceste v Berlinu

Po prvi oceni policije je dopoldne več kot 5000 traktorjev blokiralo ceste Berlina, je poročala STA, ki pri tem poveza francosko tiskovno agencijo AFP. To, da je vlada nekoliko omilila načrte glede zmanjšanja subvencij, kmetov ni prepričalo, saj menijo, da je treba načrte v celoti spremeniti. »Kar se mene tiče, mora vlada odstopiti. Niso nas več sposobni voditi,« je povedal proizvajalec mleka Paul Brzezinski, ki živi jugovzhodno od Berlina.

Birokracija na birokracijo

Poljedelec iz Hannovra Hendrik Pferdmenges je dodal, da težava ni zgolj v najnovejših načrtih vlade, ti so zgolj sodu izbili dno. »V zadnjih letih smo izgubili preveč subvencij. Predpisov in birokracije pa je toliko, da na neki točki ne bomo več zmogli.«

Zahteva po umiku zvišanj davkov za kmetijstvo

»Za konkurenčno kmetijstvo je bistvenega pomena podpora za kmetijsko dizelsko gorivo in oprostitev davka na vozila,« poudarjajo v Združenju nemških kmetov (DBV), ki skupaj z združenjem državnih kmetov in še nekaterimi organizacijami poziva k umiku načrtovanih zvišanj davkov za kmetijstvo s strani zvezne vlade.

Izžvižgali finančnega ministra

Protestnike pred Brandenburškimi vrati je danes med drugim skušal pomiriti nemški finančni minister Christian Lindner, a so ga jezni kmetje preglasili z žvižgi in vzkliki. Lindner je tako lahko govor začel šele, ko je vodja združenja nemških kmetov DBV Joachim Rukwied pomiril množico. Ministrov govor so sicer še naprej spremljali vzkliki "Pojdi stran!", je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

»Ne morem vam obljubiti večje državne pomoči iz zveznega proračuna. Lahko pa se skupaj borimo, da boste uživali več svobode in spoštovanja za svoje delo,« je povedal Lindner.

Srečanje predstavnikov kmetijskih organizacij in strank vladne koalicije

Med množičnim protestom je v Berlinu po poročanju dpa potekalo srečanje predstavnikov kmetijskih organizacij in vseh treh strank nemške koalicije. Voditelji poslanskih skupin Socialnih demokratov (SPD), Zelenih in Liberalcev (FDP) so prejšnji teden na pogovor povabili predstavnike osmih kmetijskih organizacij. Tema srečanja je bila poleg finančnih bremen, s katerimi se soočajo kmetje, tudi »pomanjkanje gotovosti in gospodarskih možnostih za kmetijska podjetja«.

Kupi v trgovini

Narava vedno zmaga
Dom in vrt
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh