Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški kmetje spet s traktorji na ceste

Za vas piše:
M. M.
Objava: 08. 01. 2024 / 13:09
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2024 / 13:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemški kmetje spet s traktorji na ceste
Kmetje so pred Brandenburškimi vrati v Berlinu protestirali tudi lanskega 18. decembra. FOTO: Reuters

Nemški kmetje spet s traktorji na ceste

Nemški kmetje so danes zjutraj povzročili motnje v prometu, potem ko so v več regijah severne in vzhodne Nemčije s traktorji zaprli več cest in ulic ter s tem povzročili kaos v času jutranje konjice. Razlog za to je vladni načrt za zmanjšanje subvencij v kmetijstvu.

V severovzhodni nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska so kmetje z več sto traktorji blokirali vhode na avtoceste po vsej deželi, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Pri tem so jih podpirala prevozna podjetja, ki so protestirala proti povišanju cestnin za tovornjake. Po mnenju gospodarskega ministra Roberta Habecka skušajo skrajneži proteste izkoristiti za lastne interese.

Protest pred Brandenburškimi vrati

Večje število protestnikov se je s svojimi vozili udeležilo demonstracij pred Brandenburškimi vrati v Berlinu. Policija je na glavnem bulvarju med Brandenburškimi vrati in Stolpom zmage v središču sosednjega parka Tiergarten do 10. ure zjutraj naštela 566 traktorjev, tovornjakov, avtomobilov, kombijev in prikolic ter okoli 550 ljudi, je poročila tujih agencij povzela STA. Poleg kmetov so se protesta udeležili tudi številni vozniki avtobusov in tovornjakov, med protestniki pa je bilo tudi veliko obrtnikov.

Zaradi protestov so bili ovirani tudi dostopi do središč mest Hamburg, Köln in Bremen, na vsakem protestu pa je bilo prijavljenih do 2000 traktorjev.

Vlada po zadnjih protestih omilila načrte

Kmetje je na ceste pognal vladni načrt za znižanje davčnih olajšav v kmetijstvu. Po ocenah združenja nemških kmetov DBV bi kmetijstvo izgubilo skoraj milijardo evrov, če kmetje ne bi mogli več zahtevati delnega povračila trošarine na nafto ter bi morali plačevati davek na motorna vozila na kmetijska in gozdarska vozila. Vlada je načrte po protestih sicer omilila. Minuli četrtek so iz urada kanclerja Olafa Scholza sporočili, da bodo ohranili oprostitev davka na kmetijsko mehanizacijo, subvencije za dizelsko gorivo pa bodo zmanjšali postopoma.

Kmetje ne popuščajo

A to kmetov ni pomirilo, saj vztrajajo pri popolni opustitvi obeh predlaganih odpravah davčnih olajšav. Vodja DBV Joachim Rukwied je nemško vlado obtožil, da kmetijstvu krade prihodnost in ogroža varno oskrbo z visokokakovostno domačo hrano. »Upamo, da bo berlinska vlada dobila razum in da bo to nesorazmerno breme za kmetijstvo zmanjšano. To je naš glavni cilj na demonstracijah,« je po navedbah tujih medijev dejal za radio RBB-Inforadio.

Gospodarski minister: Proteste kmetov skušajo ugrabiti skrajne skupine

Nemški gospodarski minister Robert Habeck medtem opozarja, da proteste kmetov skušajo ugrabiti skrajne skupine, zato je pozval k zaščiti demokracije. »Kmetje se morajo odločiti – hočejo krepiti demokracijo ali ji škodovati? Protest je bistvenega pomena za živahno demokracijo, vendar ji lahko tudi škodi. Od dejanj kmetov bo konec tega tedna odvisno, kje bosta država in njen politični sistem,« je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Opomnil je tudi, da se oblikujejo ekstremistične skupine, v katerih se odkrito razkazujejo nacionalistični simboli.

Kupi v trgovini

Naše kmetije
Kulturna dediščina
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh