Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga Na spletni prižnici postavlja nove slovenske mejnike

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 04. 03. 2024 / 10:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2024 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Knjiga Na spletni prižnici postavlja nove slovenske mejnike
Ob knjigi Na spletni prižnici se je odvilo že 30 pogovornih večerov. FOTO: Lojze Grčman

Knjiga Na spletni prižnici postavlja nove slovenske mejnike

Odmevnost knjige Na spletni prižnici je presegla vsa pričakovanja in rekorde, saj je s 23 tisoč prodanimi izvodi najbolje prodajana knjiga v zgodovini samostojne Slovenije.

Knjiga o župniku Martinu Golobu je več kot leto dni po izidu še vedno zelo aktualna. Turneja Na spletni prižnici je v Dolenjskih Toplicah doživela že 30. pogovorni večer. In prav ta kraj je prinesel izjemen mejnik. Gospa Damjana bo brala 23.000. prodani izvod knjige, ki jo je napisal Lojze Grčman in s tem postal avtor največje slovenske uspešnice do sedaj. Gre namreč za številko, ki ji med slovenskimi knjigami po osamosvojitvi ni para.

Gospa Damjana od Družinine sodelavke Bernarde prejema 23.000. izvod uspešnice. FOTO: Zajem zaslona

Izid ni bil samoumeven

Ste vedeli, da je imel župnik Martin pred izidom knjige kar nekaj pomislekov? Še več, v nekem obdobju si je želel, da ne bi izšla, čeprav je bila že napisana. Predlagal je, da bi sam kupil vse izvode. Seveda prve naklade, ker takrat še zdaleč ni bilo jasno, da bodo potrebni številni ponatisi. Kako se je naposled zadeva razpletla?


»Sem počaščen in ponosen. Preden je šla ven, sem jaz imel nekaj dvomov. Da knjige ne bi izdali. Lojze je že celo napisal, jaz to berem in sem rekel: ‘Joj, kaj če tega ne bi izdali, ker je meni nerodno.’ Malo me je bilo strah vnovičnega izpostavljanja. Pa sem rekel: 'No, če boš slučajno izdal, bom pa jaz vse pokupil.' No, 23.000 bi jih bilo bolj težko kupiti. Ne vem, kaj naj rečem, očitno je to Božje delo. Verjetno tudi malo zaradi dobrodelne note, ki spremlja knjigo. Namreč 46.000 evrov od prodanih knjig je šlo v dobrodelne namene. Na to sem ponosen,« je Martin Golob povedal v polni dvorani v Dolenjskih Toplicah.

Prispevek je bil najprej objavljen na portalu Aleteia.

Nalaganje
Nazaj na vrh