Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

To se še ni zgodilo: polna cerkev hvaležnih bralcev knjige Na spletni prižnici [FOTO]

Za vas piše:
Aleteia Slovenija
Objava: 29. 10. 2023 / 18:14
Oznake: Duhovnik, Knjiga, Maša
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2023 / 07:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
To se še ni zgodilo: polna cerkev hvaležnih bralcev knjige Na spletni prižnici [FOTO]
Množica ljudi se je danes zbrala v Grosupljem. FOTO: Tatjana Splichal

To se še ni zgodilo: polna cerkev hvaležnih bralcev knjige Na spletni prižnici [FOTO]

Bili smo na zahvalni maši za bralce knjižne uspešnice Na spletni prižnici v Grosupljem.

Cerkev svetega Mihaela v Grosupljem je pozdravila številne bralce knjige Na spletni prižnici, ki so se tam zbrali na zahvalni maši. Daroval jo je, kajpak, Martin Golob, tamkajšnji župnik in glavni lik knjige.

Nasmejani župnik Martin Golob. FOTO: Tatjana Splichal

»Počutim se majhnega ob vsem tem, kar Bog dela prek knjige Na spletni prižnici. Da, hvaležen sem, da me uporabi za orodje. In to kot nepopolno orodje, s katerim On dela popolno,« razmišlja o knjigi, ki je v manj kot letu po izidu postala ena najbolj priljubljenih na Slovenskem po osamosvojitvi.


Postala je uspešnica

Knjigo ima doma že skoraj 21.000 ljudi, bralcev pa je nedvomno še bistveno več, saj potuje med družinami. Martinove misli in spodbude so bile predstavljene v številnih, tudi največjih medijih. Naš sodelavec Lojze Grčman, ki je knjigo napisal, in Martin sta v zadnjih mesecih gostovala na kar 22 odlično obiskanih pogovornih večerih. Ne poznamo primera zahvalne maše za bralce kake knjižne uspešnice. Tako da je bilo to duhovno srečanje po svoje tudi zgodovinsko.

FOTO: Tatjana Splichal

Med številnimi globokimi mislimi je župnik v Grosupljem, na Lipoglavu in Polici "potrdil", da čudeži obstajajo. V knjigi je namreč opisan njegov popravni izpit iz angleščine v srednji šoli, na katerega se je spomnil. "Pravijo, da čudeži ne obstajajo. Jaz sem imel popravni izpit. Zdaj je pa je moja knjiga takšna uspešnica. Kaj ni to čudež?" se je pošalil s kar nekaj zrni resnice.


Kako do knjige?

Knjiga Na spletni prižnici je tudi odlično darilo. Naročite jo lahko na tej povezavi ali jo poiščete v vseh Družininih in drugih knjigarnah. Deset Martinovih navdihujočih citatov pa vsebuje tudi univerzalni namizni koledarček, ki smo ga pred kratkim pripravili na Aleteii.

FOTO: Tatjana Splichal

Vprašanja za Jezusa in Boga

V nadaljevanju se je Martin Golob osredotočil na evangeljski odlomek. Že drugo nedeljo zapored je Jezus deležen vprašanj. Pred tednom so Jezusa spraševali po davkih, tokrat pa po zapovedih. Katera je največja? Kot da je na vročem stolu. V obeh primerih so ga preizkušali, kot da bi ga hoteli ujeti v zanko.
Župnik Martin je razložil: »Jezus dovoli da ga sprašujemo. Mnogokrat je deležen naših vprašanj, ki se začnejo na zakaj. Zakaj ravno jaz? Zakaj nas kaznuješ? Zakaj ... Bog sprejema takšna vprašanja. Še lepša vprašanja za Boga pa so: Kaj želiš? Kako bi ti naredil? Kaj ti lahko dam? Bog kako me ti vidiš? Bog kaže odgovore. Še posebno, če vprašanje pride iskreno iz srca.«

Mnogim se je moral priljubljeni župnik tudi danes podpisati v knjigo. FOTO: Lojze Grčman

Ključna dopolnitev

»Jezus da farizejem pravilni odgovor. Odgovori s tem, kar je zapisano v Mojzesovi knjigi. Ljubi Gospoda svojega Boga z vsem srcem, vso dušo in vsem mišljenjem. To je najpomembnejša zapoved za Jude in tudi za nas. Jezus pa nato dopolni: in bližnjega kot samega sebe.«

Teoretična vera in pobožnost pa seveda nista dovolj. Za kristjana so nujna konkretna dejanja. »Kako pokažemo ljubezen do Boga? Če je odgovor, da hodiš k maši, je to premalo. Ljubezen do Boga se pokaže v tem, da ljubiš bližnjega in tudi sebe.«

Ekipa sodelavcev Družine. FOTO: Tatjana Splichal

Sporočilo križa

Martinovo pojasnilo: »Ljubiti Boga in sovražiti bližnjega je nepopolna formula. Ljubiti bližnjega in ne poznati Boga prav tako nepopolna formula. To se mora v življenju ujemati. Kot križ; navpični krak kaže na pot do Boga, vodoravni pa pot do bližnjega.« Pot do bližnjih, tudi številnih tistih, ki duhovno in versko niso tako zelo dejavni, pa so številne duhovne in življenjske spodbude našle tudi s pomočjo knjige Na spletni prižnici.

Novinar in avtor knjige Na spletni prižnici Lojze Grčman. FOTO: Tatjana Splichal

Vsi, ki smo jo pripravljali, smo tega najiskreneje veseli. Ne le da morda odpre kako vprašanje, verjamemo, da pomaga poiskat tudi kak odgovor.

Še več fotografij Tatjane Splichal z današnje zahvalne maše si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji. Nalaganje
Nazaj na vrh