Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga o Slovenski Istri

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 01. 07. 2020 / 10:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2020 / 10:56
Ustavi predvajanje Nalaganje

Knjiga o Slovenski Istri

Slovenska matica je izdala knjige o Slovenski Istri, Trbovljah, trpljenju in smrti v judovski literaturi in Cankarjeve Tujce.

Slovenska matica je izdala obsežno knjigo o Slovenski Istri, Trboveljsko knjigo, knjigo Trpljenje in smrt v zgodovini judovske literature ter ponatis Cankarjevega romana Tujci.

Obsežna monografija Slovenska Istra

Slovenska Istra je prva od dveh knjig, ki v prispevkih uglednih avtorjev in s pomočjo dragocenega slikovnega gradiva osvetljuje naravoslovne vidike tega prostora (zbirka Slovenske pokrajine).

Del, posvečen neživi naravi, obravnava geografske in klimatske značilnosti pokrajine, kamninsko podlago in njeno strukturo. Poglobljeno je predstavljena tudi izjemna vrstna pisanost rastlinstva in živalstva na kopnem in v morju.

Iz prizadevanja, da bi bili antropogeni vplivi na naravo čim manjši, je knjigi dodano sklepno poglavje, v razmislek in spodbudo bralcu za sonaravno bivanje.

Knjigi, ki so jo uredili dr. Jernej Pavšič, akad. dr. Matija Gogala in Andrej Seliškar, bo sledil drugi del, ki bo ponudil humanističen vpogled v to slikovito slovensko pokrajino.


Pogled na Padno iz Kort, foto: Ivo Žajdela

Trboveljska knjiga

Trboveljska knjiga, petnajsta zapovrstjo v zbirki Mestne knjige, ni kronološki prikaz razvoja sedanje občine Trbovlje od njenih tržnih začetkov do današnjih mestnih razsežnosti (s tem se precej razlikuje od dosedanjih v tej zbirki). Tudi ni zgodovinski dokument, ki bi, kot je v svoji Poetiki o zgodovinopisju zapisal filozof Aristotel, povzemal vse to, kar se je v rudarskem revirju v preteklosti dejansko zgodilo.

Urednik Uroš Zupan, pesnik in Trboveljčan na začasnem delu v Ljubljani, je z izborom del pripravil literarni kolaž o mestu, ki ga je zaznamovalo kopanje premoga, a tudi rdeča revolucionarna misel. V tem je Trboveljska knjiga predvsem literarno preiskovanje sedanje generacije umetnikov o duhovni identiteti mesta nekoč, danes in jutri.



Trpljenje in smrt v zgodovini judovske literature

Trpljenje in smrt v zgodovini judovske literature je tretja knjiga ddr. Irene Avsenik Nabergoj o judovskem ljudstvu na temo njihove »zgodovine recepcije«. Izšla je v zbirki Razprave in eseji. Značilnost te znanstvene študije je preučitev reprezentativnega konspekta (prikaza) pisanja o tej tematiki in pojasnjevalna predstavitev opaznih trendov.

Poseben odmev na predmet te monografije ima poetizacija trpljenja, smrti in žalovanja, ne le v biblijskih psalmih, temveč tudi v poznejšem pisanju do konca dvajsetega stoletja.

To dragoceno delo predstavlja neustavljivo silo prizadevanja za dialog in spravo med etničnimi skupinami, ki imajo za seboj grozljivo bilanco krivde, prav posebej pa predstavlja spodbudo za intenziviranje dialogi med Judi in kristjani.

Martin Heidegger: O stvari mišljenja

O stvari mišljenja je eden ključnih spisov Martina Heideggra iz obdobja po njegovem obratu znotraj mišljenja biti, namreč obrata od mišljenja biti kot bivajočosti bivajočega k mišljenju biti kot dogodja. Gre za obrat, ki ga je Heidegger napovedal že v svojem glavnem delu Bit in Čas.

O stvari mišljenja, skupaj s poglavjem Čas in bit, velja za enega ključnih filozofskih del 20. stoletja. Oba sta vplivala in še vplivata ne samo na razvoj filozofije, ampak tudi na razvoj drugih humanističnih ved, na umetniško ustvarjanje ter celo na raziskovanja s področja fizike. Knjigo je prevedel akad. dr. Tine Hribar, izšla je v zbirki Filozofska knjižnica.





Ivan Cankar: roman Tujci

Tujci, prvi roman Ivana Cankarja, ki je izšel leta 1901 pri Slovenski matici, je do določenem mere avtobiografsko delo, saj v osrednji zgodbi umetnika Pavleta Slivarja prepoznamo Cankarjevo usodo na Dunaju.

V domačem okolju kipar Slivar nima priložnosti, da bi se preživljal z umetnostjo, zato gre na Dunaj. A tudi tam se ne znajde. Kljub temu, da se zaljubi in poroči ter občasno opravlja nekatera dela, ga povsod spremlja občutek odtujenosti, saj od njega zahteva konformistično prilagoditev njegovega estetskega čuta. Temu pa se Slivar noče odreči. Ne želi se prilagoditi, ostaja drugačen, tuj, zato se na koncu povsem osami in stori samomor.

Spremno besedo je napisala dr. Vesna Mikolič.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh