Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga o župniji Sv. Križ – Gabrovka

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 17. 05. 2021 / 13:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 19:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Knjiga o župniji Sv. Križ – Gabrovka

Knjiga o župniji Sv. Križ – Gabrovka

Založba Salve je izdala knjigo župnika v Dolu pri Ljubljani Alojzija Grebenca z naslovom To smo mi!

Gabrovka, pogled s severa. FOTO: Ivo Žajdela



Založba Salve je izdala knjigo župnika v Dolu pri Ljubljani Alojzija Grebenca z naslovom To smo mi! o njegovi rojstni župniji Sv. Križ – Gabrovka.

Že knjige o Dolu pri Ljubljani, ki jih je napisal tamkajšnji župnik Alojzij Grebenc, so bile debele. Knjiga o njegovi rojstni župniji, ki jo je napisal in izdal (formalno pri založbi Salve) pred kratkim, pa je še bolj debela, saj obsega kar 728 strani. Poleg pisnega dela je v njej objavil tudi več kot sto fotografij.

Avtor je vsebino razdelil na veliko poglavij in podpoglavij

Vsebino je razdelil na veliko poglavij in še več podpoglavij, zato bo tudi bralec laže našel iskano temo.

Uvodoma je nekaj strani namenil najstarejši zgodovini. Sledi prvo obsežnejše poglavje o pomenu in vlogi zemljiških gospodov, na tem območju rodbin Gall oziroma Gallenberg. Prikazal je vse njihove gradove in dvorce: Gallenstein – Podpeč, dvorec Turn, Šentjurjeva gora, Gabrje Gallenhof, Kumpolje – Gimpelhof in Cerkno.

Sledi prikaz civilno-pravne ureditve, števila prebivalcev skozi čas in gospodarstva. Posebej piše o imenih vasi in naselij.


Gabrovka, župnijska cerkev sv. Križa. FOTO: Ivo Žajdela


Podrobno je prikazal cerkve in cerkveno življenje

Podrobno je prikazal župnijsko cerkev sv. Križa, podružnične cerkve, teh je sedem, ter kapele in verska znamenja.

Pod naslovom V kamen vklesana zgodovina je raziskal grobnico Gallensteinov, pokopališče, spomenike, namenjene prvi in drugi svetovni vojni, v tem poglavju pa je osvetlil tudi dogajanje med drugo svetovno vojno, od osvobodilnega gibanja do zločinov nad civilnim prebivalstvom.

Prav tako je posebej prikazal župnijski arhiv, kroniko, družbe in bratovščine, procesije, »civilno« kroniko ter politične razmere.

V posebnem poglavju je prikazal pomembnejše gospodarske zadeve v župniji, šolstvo, vrtec, knjižnico, veroučno šolo, gasilce, hranilnico, katoliško kulturno-izobraževalno društvo in vrsto ostalih društev.

V zadnjem delu knjige je prikazal duhovnike, redovnike, ključarje, mežnarje, organiste in pomembnejše osebnosti.


Glavni oltar v župnijski cerkvi. FOTO: Ivo Žajdela


Za krajevno zgodovino je spomin cerkvenih ustanov bistvenega pomena

V uvodni besedi je zgodovinar dr. Bogdan Kolar zapisal, da je za krajevno zgodovino spomin cerkvenih ustanov bistvenega pomena.

»Dekanu in dolskemu župniku Alojziju Grebencu, ki je tudi častni občan občine Dol pri Ljubljani, je treba izreči čestitke in zahvalo za veliko opravljeno delo. Kakor je že poskrbel za pripravo in izdajo več knjig o župniji Dol, kjer deluje, tako je slednjič zastavil svoje moči še za domačo župnijo.«

Že od študentskih let dalje ga je zanimala zgodovina domače župnije, tej temi je bilo namenjeno že njegovo diplomsko delo na Teološki fakulteti. Ob nalogah, ki jih je opravljal v različnih župnijah, je vedno našel še nekaj časa za zbiranje gradiva o domači župniji in za svojo skrito ljubezen.


Naslovnica Knjige Alojzija Grebenca To smo mi! FOTO: Ivo Žajdela


Dolgoletno delo je obrodilo sad, ki je danes v tiskani obliki pred nami

Dr. Kolar je spomnil, da se je Alojzij Grebenc srečal s težavami, s katerimi se srečujejo poklicni zgodovinarji. Razvozlati je moral različne jezike in pisave, ugotavljati datume, imena in priimke.

Že samo ugotavljanje rodbinskih vezi med različnimi plemiškimi rodbinami, ki so živele na območju župnije Sv. Križa, je moralo biti trd oreh.

Zbral je izjemno število dokumentov, starih fotografij in tudi sam na mnogih poteh, ki jih je opravil po župniji Sv. Križa, zapisoval sledi s fotografskim aparatom.

Mnogo informacij je izvedel iz prve roke od ljudi, ki so še bili udeleženci, zlasti to velja za čas med drugo svetovno vojno in po njej.

»Dolgoletno delo je obrodilo sad, ki je danes v tiskani obliki pred nami. S svojim delom je otel pred pozabo in izgubo mnoge zanimivosti preteklih stoletij in sedanjosti, na primer imena umrlih v prvi svetovni vojni, ker primeren spomenik ni bil postavljen. Kar je zapisano, ostane.«

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh