Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjigi o slovenskih izseljencih

Objava: 11. 02. 2005 / 12:29
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Knjigi o slovenskih izseljencih

V petek, 11. februarja, je založba Družina predstavila dve knjigi o slovenskih izseljencih.

V petek, 11. februarja, je založba Družina predstavila dve knjigi o slovenskih izseljencih.


Naročam

Prva, Letopis 1947-1997, ki jo je uredil Jure Vombergar, govori o petdesetletnem slovenskem dušnem pastirstvu v Argentini. Gre za izjemen zgodovinski dokument o verskem in kulturnem življenju slovenskih političnih beguncev, ki so se po drugi svetovni vojni in zmagi revolucije zatekli v Argentino. S svojo žalostno usodo so z neomajno voljo, neuničljivo ljubeznijo, trdno vero in trdim delom postopno oblikovali slovenski čudež v Argentini. Knjigo oziroma okoliščine njenega nastanka je predstavil urednik Jure Vombergar, ki je za to priložnost prispel iz Argentine.


Naročam

Drugo knjigo z naslovom Pater Kazimir Zakrajšek je na podlagi gradiva pripravil in uredil ameriški zgodovinar Bogdan C. Novak. Govori o slovenskem frančiškanu Kazimirju Zakrajšku, ki je v prvi polovici 20. stoletja deloval med slovenskimi izseljenci v Združenih državah Amerike. Naše rojake, ki so v velikem številu prihajali v Ameriko, je zbiral okrog sebe in skrbel za njihovo kulturno in versko življenje. Pri tem se je srečeval s težavami in krivičnimi obtožbmi. Knjigo sta predstavila frančiškanski provincial p. dr. Viktor Papež in zgodovinar dr. Peter Vodopivec. O obeh knjigah je spregovoril tudi nadškof in metropolit mons. Alojz Uran.

Založba Družina z izdajama teh dveh knjig želi opozoriti slovensko javnost na obveznost, ki jih imamo do naših izseljencev. Simbolno vračanje argentinskih Slovencev, ki so pred šestdesetimi leti zapustili domovino, se mora spremeniti v resnično vrnitev njihovih otrok in vnukov. Petnajst let slovenske samostojnosti in sedanja vlada, ki ima do naših rojakov drugačen odnos, so dobro izhodišče za drugačno politiko do naših rojakov po svetu. Potrebujemo nacionalno strategijo za pospešeno vračanje naših rojakov v domovino.


dr. Janez Gril, Jure Vombergar, mons. Alojz Uran, p. dr. Viktor Papež, dr. Peter Vodopivec

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh