Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko je Janez Pavel II. pil čaj s kraljico

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 04. 2014 / 07:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ko je Janez Pavel II. pil čaj s kraljico

28. maja 1982 je rimski škof prvič v zgodovini stopil na britanska tla; danes na obisku v Vatikanu kraljica Elizabeta II.

28. maja 1982 je po štirih stoletjih razkola med anglikansko in rimsko Cerkvijo rimski škof prvič v zgodovini stopil na britanska tla. To je bil papež Janez Pavel II., ki ga bo papež Frančišek 27. aprila letos razglasil za svetnika.

Ob zgoraj omenjeni priložnosti je poljskega papeža v Buckinghamski palači sprejela britanska kraljica Elizabeta II., ki je svojega gosta resnično pogostila s skodelico tradicionalnega angleškega čaja. V pogovoru za angleško uredništvo Radia Vatikan sta spomine na obisk Janeza Pavla II. v Veliki Britaniji obujala nekdanji nadškof iz Liverpoola Patrick Kelly in katoliška pisateljica Joanna Bogle.





Papeževo apostolsko potovanje je uradni državniški obisk povezovalo s pastoralno razsežnostjo. Šestdnevno potovanje po Angliji, Walesu in Škotskem je bilo nenehno pozivanje k miru in spravi, saj je ravno v tistem obdobju divjala tudi vojna za Falklandsko otočje.

Ob prihodu na londonsko letališče Gatwick je Janez Pavel II. dejal: »Moj obisk se dogaja v času velike napetosti in strahov, v obdobju, ko je pozornost svetovne javnosti usmerjena v občutljivi spor v Južnem Atlantiku … Ko danes stojim tukaj, ponavljam svoj iskreni poziv in molim, da bi kmalu uspeli doseči kakršen koli sporazum.« …

Nadškof Patrick Kelly se je udeležil slovesnega bogoslužja, ki ga je sveti oče obhajal v Coventryju, in se posebej spominja takratnih papeževih besed na binkoštno nedeljo: »Danes so razsežnosti in grozote sodobnega vojskovanja – pa naj bo jedrsko ali ne – povsem nesprejemljive kot sredstvo za reševanje sporov med narodi. Vojna bi morala biti del tragične preteklosti, zgodovine; v načrtu za prihodnost človeštva ne bi smela najti svojega mesta« …

Katoliška pisateljica Joanna Bogle se prav tako spominja gorečih prošenj za mir papeža Janeza Pavla II., v šestih dneh obiska svetega očeta pa so ji najbolj ostale v spominu papeževe večkrat izražene prošnje angleškim katoličanom, naj vztrajajo v molitvi in naj redno obiskujejo nedeljsko sveto mašo.




Britanska kraljica Elizabeta II., ki je danes s soprogom princem Filipom gostja papeža Frančiška v Vatikanu, se bo v svojem več kot šestdesetletnem obdobju vladavine tokrat sestala že s petim papežem.

Prvič je Vatikan obiskala leta 1951, ko se je kot britanska prestolonaslednica srečala s Pijem XII. Deset let kasneje, le nekaj tednov pred odprtjem drugega vatikanskega cerkvenega zbora, je kraljico v Vatikanu sprejel papež Janez XXIII. Po polurnem pogovoru sta oba poudarila, da odnosi med Veliko Britanijo in Vatikanom še nikoli niso bili prisrčnejši.

S Pavlom VI. in z Janezom Pavlom I. se britanska kraljica ni nikoli srečala.

Z Janezom Pavlom II. pa sta se sestala večkrat. Poleg papeževega obiska v Veliki Britaniji leta 1982 je Elizabeta II. v času njegovega pontifikata obiskala tudi Vatikan.

Benedikt XVI. je leta 2010 ravno tako potoval v Veliko Britanijo, s kraljico pa se je srečal v škotskem Edinburghu.


Vir: news.va / Kathpress
Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh