Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko predsednica Evropske komisije »napove vojno« volku

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 09. 2023 / 13:11
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2023 / 14:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ko predsednica Evropske komisije »napove vojno« volku
V Sloveniji naj bi živelo približno 120 volkov. FOTO: Pexels

Ko predsednica Evropske komisije »napove vojno« volku

Evropska komisija (EK) zaradi zahteve skupin lovcev in kmetov razmišlja o spremembi zaščitenega statusa volkov. Tudi predsednica EK Ursula von der Leyen je pozvala k ponovni oceni strogih pravil zaščite volkov po vsej celini.

Njen poziv je med drugim posledica lanskega napada v Nemčiji, ko je volk pokončal njenega ponija. Po njenih besedah Bruselj vstopa v »novo fazo« pri svojem delu in prosi »lokalne skupnosti, strokovno javnost in vse zainteresirane« za podatke o vplivu živali.

V nekaterih regijah koncentracija volkov velika

Komisija bo po navedbah bruseljskega časnika Politico podatke uporabila za odločitev, ali bo predlagala spremembo statusa zaščite volka v EU, »kjer je to primerno in za posodobitev pravnega okvira ter uvedbo ukrepa dodatne prožnosti, kjer je to potrebno«. Von der Leynova je opozorila, da je »koncentracija tropov volkov v nekaterih evropskih regijah postala resnična nevarnost za živino in potencialno tudi za ljudi«.

Strogo zaščitena vrsta 

Volkovi so v skladu z Direktivo EU o habitatih in Bernsko konvencijo o ohranjanju evropskega prosto živečega živalstva in naravnih habitatov strogo zaščitena vrsta, kar pomeni, da sta njihov ulov in ubijanje prepovedana. Veljajo pa nekatere izjeme, zlasti kadar volkovi predstavljajo nevarnost za ljudi ali živino.

FOTO: Pexels

Kmetje želijo zaščititi živino

Lovska in kmetijska združenja že dolgo pozivajo Bruselj, naj pregleda status zaščite volka, da bi jim omogočili usmrtitev več živali, in trdijo, da so kmetje »pod ogromnim pritiskom«, saj želijo zaščitijo svojo živino. Alarm zaradi naraščajočega napada volkov je sprožila tudi Evropska ljudska stranka (EPP), ki se želi pred evropskimi volitvami naslednje leto postaviti kot zagovornica kmetijstva in podeželskih skupnosti.

Okoljevarstveniki: Volkovi so ogrožena vrsta

Okoljski ministri EU medtem želijo, da Komisija zaščiti status zaščite volka. Okoljevarstvene skupine so prav tako nasprotovale argumentom EPP in poudarile, da volkovi ostajajo ogrožena vrsta in da bi znižanje njihovega statusa zaščite ogrozilo njihovo dolgoročno okrevanje.

V slovenskih stanovskih organizacijah zaskrbljeni 

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, Zvezi slovenske podeželske mladine, Sindikatu kmetov Slovenije in Zadružni zvezi Slovenije pa so že letos februarja izrazili zaskrbljenost nad pozivom k ohranitvi zaščite volka, ki ga je dvanajst ministrov EU, med njimi je tudi Slovenija, naslovilo na Evropsko komisijo. »Menimo, da je ta poziv za Slovenijo popolnoma nesprejemljiv,« je bilo njihovo stališče, objavljeno na spletni strani KGZS.

V Sloveniji približno 120 volkov

Kot spominjajo v KGZS je ocenjena populacija volkov v Evropi 21.500, v Sloveniji pa naj bi jih bilo približno 120 volkov in od leta 2010 strmo narašča. »Takšna številnost povzroča veliko težav rejcem živine po vsej Evropi in tudi pri nas, še posebno v hribovitem in gorskem svetu, kjer je varovanje zelo oteženo. Nevladne organizacije na področju kmetijstva smo ostro nasprotovale širjenju volka v alpski prostor.«

Lani je bilo v Sloveniji iz narave odvzetih 206 medvedov in štirje volkovi.

Z volkom naj se upravlja

Vsi deležniki v Sloveniji (strokovna javnost, lovci, kmetje), razen nekaterih naravovarstvenikov, se strinjajo, da je z volkom treba ustrezno upravljati, pravijo v KGZS: »Menimo, da razlogov za strogo varovanje ni več in se pridružujemo tistim, ki si prizadevajo, da je potrebno volka iz priloge IV. premestiti v prilogo V. Direktive o habitatih. To bi pomenilo, da volk ne bi bil strogo zavarovan, temveč bi se z njim upravljalo.

Vzporedni procesi

Kot so dejali, jih čudi, »da vzporedno potekata omenjena procesa; eden za odpravo zavarovanja volka, katerega pobudniki so kmetje in lovci, in na drugi strani aktivnosti okoljskih ministrov EU s pozivom evropski komisiji, da ohrani sedanje zavarovanje volka. Zato zahtevamo, da se umakne podpora Slovenije pozivu Evropski komisiji k ohranitvi stroge zaščite volka,« so še zapisali v februarski izjavi.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh