Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko se dnevni center za brezdomce prelevi v kulturni center

Za vas piše:
Janja Završnik
Objava: 08. 02. 2024 / 12:19
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.02.2024 / 12:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ko se dnevni center za brezdomce prelevi v kulturni center
V Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani so s kulturno prireditvijo obeležili slovenski kulturni praznik. FOTO: Miha Kopač

Ko se dnevni center za brezdomce prelevi v kulturni center

V Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani so v sredo, 7. februarja, s kulturno prireditvijo obeležili slovenski kulturni praznik. Letošnje praznovanje je navdihnila misel svetnika Vincencija Pavelskega: Ljubezen je neskončno iznajdljiva.

Na dogodek so se že nekaj tednov prej pripravljali z ustvarjalnimi delavnicami, ki so bile s strani brezdomcev presenetljivo dobro obiskane. Izpod njihovih rok so nastajala raznolika literarna in likovna dela ter celo stripi. Skupaj z zaposlenimi in prostovoljci so razmišljali o sanjah, hrepenenjih, prvi zaljubljenosti in o ljubezni, ki vse presega. Ugotavljali so, da je ljubezen lepa, a zahtevna. Porušene sanje o lepih odnosih prinašajo mnogo bolečin, ki vlečejo v samoto in brezup. A skupaj lahko iščemo nove poti ljubezni do sebe in do drugega. Nastala dela so spletli v pristno izpovedno razstavo pesmi in likovnih del, ki krasijo prostor dnevnega centra.

Avtor fotografij je Miha Kopač:

V sredo popoldne, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, se je v dnevnem centru zbralo več kot 35 brezdomcev in 20 prostovoljcev, ki so do zadnjega kotička napolnili prostor. V pričakovanju kulturnega dogodka je z njihovih obrazov velo veselo pričakovanje, umirjenost in dostojanstvo. Po zapeti himni so brezdomci in prostovoljci recitirali pesmi, dogodek pa so popestrili z glasbenimi točkami in petjem.

Avtor fotografij je Miha Kopač:

Kulturno udejstvovanje brezdomcev je pomemben del vsakdana v dnevnem centru. Po dolgih letih ulice in trdega življenja v sebi še vedno nosijo neskončne ideale po ljubezni. Dejstvo, da najglobljih hrepenenj ne more uničiti nobena nesreča in da še iz tako težkih življenjskih situacij veje želja po ljubezni, je ganljivo. Ljubezen je res neskončno iznajdljiva.

Nalaganje
Nazaj na vrh