Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ko se svet zapre, se naše srce odpre«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 14. 09. 2020 / 07:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2020 / 12:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Ko se svet zapre, se naše srce odpre«

Včeraj bi se moral začeti Mednarodni evharistični kongres v Budimpešti, prestavljen na september 2021.

Matijeva cerkev v Budimpešti (Foto: arhiv Družine / I.Ž.)

Včeraj bi se moral začeti 52. Mednarodni evharistični kongres v Budimpešti, ki pa je bil zaradi epidemije koronavirusa in varnostnih ukrepov prestavljen na prihodnje leto. Kot poroča Radio Vatikan, se priprave na množično srečanje katoličanov z vsega sveta, po novem med 5. in 12. septembrom 2021, torej nadaljujejo, in sicer v tem tednu tudi prek spleta, vodi pa jih misel »Ko se svet zapre, se naše srce odpre«.

Madžarska bo Mednarodni evharistični kongres gostila po več kot osemdesetih letih. V zgodovini kongresov, ki sega v leto 1881, je bil dogodek doslej odpovedan le dvakrat, in sicer med prvo in nato drugo svetovno vojno, ko srečanj katoličanov niso prirejali vse do leta 1952. Po daljšem času je torej evharistični dogodek znova odpovedan oziroma prestavljen, tokrat zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19. Zaradi trenutnih razmer v svetu je kardinal Peter Erdő predlagal spremembo datuma, kar je Sveti sedež sprejel, papež Frančišek pa potrdil.

Virtualno srečanje s pričevanji gostov z vseh petih celin

Katoličani imajo tako pred seboj še eno leto priprav na evharistično srečanje v Budimpešti, kar predstavlja tudi pomenljivo znamenje za današnji čas; kljub temu teden med 13. in 20. septembrom 2020, ki je bil po prvih načrtovanjih namenjen evharističnemu kongresu, ne bo izzvenel v prazno. Prireditelji so namreč pripravili virtualno srečanje na spletnem portalu YouTube. Vsak dan bodo na ogled nova video sporočila, ki jih bodo pripravili različni gostje z vseh petih celin in spregovorili o svojih osebnih življenjskih zgodbah. Uvod v pričevanja bo pripravil kardinal Erdő, ki bo obenem predstavil tudi pričevalce.

Eno od video sporočil prihaja recimo iz Nigerije, drugo in Iraka – gre za pričevanja krščanskih skupnosti, ki že dolgo trpijo zaradi nenehnega vojnega stanja, zdaj pa se soočajo še z resnimi posledicami epidemije koronavirusa. Bagdadski nadškof Luis Raphael Sako in nigerijski nadškof Valerian Okeke se ob tem zahvaljujeta madžarskemu narodu in vladi za podporo in pomoč kristjanom v Iraku in Nigeriji v času velikih preizkušenj.

Video sporočilo pošilja tudi nemški teolog Johannes Hartl, ki meni, da kriza, kakršno živimo sedaj, za kristjane predstavlja veliko priložnost, da pokažejo svojo luč vsemu svetu. Med avtorji video sporočil so tudi ameriški kardinal Timothy Dolan, kanadski kardinal Gerald Lacroix, ukrajinski grško-katoliški duhovnik Konstantin Szabó, teologinja in predavateljica Mary Healy ter drugi gostje, ki se bodo osebno udeležili Mednarodnega evharističnega kongresa 2021.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh