Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko so tudi moški lahko pobožni

Za vas piše:
Emanuela Žerdin
Objava: 28. 07. 2022 / 07:21
Oznake: Duhovnost, Vera, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 08:03
Ko so tudi moški lahko pobožni
s. Emanuela Žerdin. FOTO: Tatjana Splichal

Ko so tudi moški lahko pobožni

V sodobnem svetu smo ženske bolj »pobožne« od moških. Če so v drugih religijah, npr. v muslimanski, glavni nosilci molitve in pobožnosti moški, je pa v krščanskih skupnostih ravno nasprotno. Posebej na zahodu je kar malo čudno srečati moškega, ki bi si upal javno moliti ali pokazati svojo pobožnost.

Letos sem bila srečna in globoko ganjena, ko sem spet lahko poromala v Medžugorje, v to posebno hercegovsko mesto, ki so ga zaznamovala Marijina prikazanja. Čeprav Cerkev še ni izrekla končnega priznanja prikazovanj, pa so ljudje po koncu pandemije s koronavirusom spet množično pohiteli v mesto, ki te takoj objame s svojo molitveno atmosfero, posebej z molitvijo rožnega venca.

Letos pa so me posebno presenetili številni molivci – moški! Da znamo žene moliti ure in ure in klečati na kamnu in pesku v vročini in viharju, ni nič novega. Da pa sem letos srečala toliko moških v reki romarjev, je res nekaj posebnega. Samo nekaj primerov: pri molitvi pred cerkvijo je moški brez sramu vstal in položil pred beli Marijin kip najlepši šopek rdečih vrtnic in spoštljivo poljubil ograjo, ki ščiti kip … Ko so prišli romarji s poti miru, so bili moški v prvih vrstah, mnogi z ukrajinskimi zastavami, ter pred cerkvijo padli skupaj z duhovniki na kolena in ostali v molitvi in klanjanju pred N...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh