Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tadej Pogačar do brona

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 07. 2021 / 09:10
Oznake: Šport, Tokio 2020
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2021 / 06:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tadej Pogačar do brona
Tadej Pogačar je Sloveniji prikolesaril prvo olimpijsko medaljo. FOTO: Spletna stran OKS

Tadej Pogačar do brona

Slovenski kolesarji so se odlično borili na olimpijski cestni dirki. Prvi zvezdnik francoskega Toura Tadej Pogačar je osvojil tretje mesto. Olimpijskega naslova se veseli Ekvadorec Richard Carapaz, s srebrom pa se je okitil Belgijec Wout van Aert.

Že v uvodu olimpijskega dogajanja v Tokiu je bil za Slovenijo na sporedu eden od vrhuncev. V kolesarski cestni dirki je namreč nastopila četverica naših kolesarjev: zmagovalec Toura Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jan Tratnik in Jan Polanc.

Tadej Pogačar: »Trpel sem«

"To je bila ena najbolj zahtevnih dirk, ker je šlo za drugačen način dirkanja, prisotna je bila tudi vročina in vlažnost. Od zadnjega klanca naprej sem trpel. Sledili so si številni napadi, težko je bilo ostati zbran, dal sem vse od sebe in prišel do medalje," je dejal za TV SLO.

Zahtevna proga, vredna olimpijskega naslova

Olimpijska kolesarska proga je bila dolga kar 234 kilometrov, na njej pa je bilo precej zahtevnih vzponov. Kolesarji so morali skupaj premagati kar 4865 metrov nadmorske višine. Po mnenju poznavalcev je šlo za najtežjo cestno dirko v zgodovini olimpijskih kolesarskih preizkušenj in prvo, ki ni krožna. Ključna sta bila dva vzpona, Fudži Sanroku in zlasti prelaz Mikuni.

Skupno je to 24. slovenska kolajna na poletnih OI v času samostojne države.

Kje so končali drugi naši kolesarji?

Osmoljenec letošnje dirke po Franciji Primož Roglič je olimpijsko preizkušnjo končal na 28. mestu (+6:20), Jan Polanc je bil 43. (+10:12), Tratnik pa je po veliko opravljenega dela končal kot 67. (+16:20). Bronasti slovenski kolesar se je reprezentančnim kolegom zahvalil za podporo na progi. "Vsi trije so bili super. Sploh Tratnik danes. Prevzeli smo pobudo, se naslonili na njegovo formo. Bil je nujen v ekipi, tudi Polanc. Imel je precej težav, ampak bil je zraven, s Primožem pa sva govorila, kako se kdo počuti. Glede na to, da smo bili tu štirje in z dvema favoritoma, smo dobro 'oddirkali'," je še za TV SLO dejal Pogačar.

Nalaganje
Nazaj na vrh