Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koliko porabiti za dopust?

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 29. 07. 2021 / 10:49
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2021 / 14:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koliko porabiti za dopust?

Koliko porabiti za dopust?

Zakonci so nam zaupali, kako razporejajo proračun za dopust

Katja in Igor Košak, Slovenj Gradec: »Avtodom je naš drugi dom«

Zadnja leta se z družino na dopust odpravimo s svojim avtodomom, ki je naš drugi dom. Tako smo kot šestčlanska družina skupaj in si sami izbiramo destinacije počitnic, urnike prehrane, oglede. Če nam je kakšno mesto posebej všeč, lahko brez težav ostanemo dlje. Na dopustu seveda nismo tako varčni kot doma, saj porabimo več za oglede kulturnih znamenitosti in pojemo več sladoleda. Se pa držimo pravila, da zapravimo okoli sto evrov na dan, kar vključuje hrano, oglede, vstopnine, prevoz ... Na račun namenskega varčevanja ali drugih finančnih investicij pa se dopustu ne bi povsem odpovedala, saj na njem kot družina doživljamo nepozabne trenutke, krepimo medsebojno povezanost, širimo obzorja ter otroke spoznavava s svetom in drugimi kulturami.

Marija in Luka Grasselli, Ljubljana: »Za družino s šestimi otroki je vse drago«

Pri odločitvi o dopustu naju vodi misel, da smo skupaj kot družina. Vsako leto gremo v hišo sorodnikov ob morju in za en ali več dni v hribe, šli smo tudi na daljše peš romanje. Izbiramo cenejše oblike dopusta, saj je za družino s šestimi otroki vse zelo drago. Že samo za hrano na morju porabimo veliko. Letos smo bivanje na morju nekoliko skrajšali, da bova lahko prenavljala stanovanje, a je bila odločitev za to zelo težka. Pomembno je, da zamenjamo okolje, ker si doma težko vzamemo čas, da bi se igrali z otroki. Najbolj si zapomnijo prav posebne trenutke, ko kaj počnemo skupaj.

Maja in Andrej Jurjevčič, Vrhnika: »Tudi na dopustu ni vse zlato, kar se sveti«

V naši družini se zaradi dopusta odnos do denarja ne spremeni kaj dosti. Tudi v času dopusta veva, da ni vse zlato, kar se sveti. Pa vendar morda pri otrocih malo bolj upoštevava tudi veselje ob nakupu ali prvih pet minut zatem. Zato kupimo tudi kak spominek, za katerega veva, da bo kmalu končal na dnu predala. Dopust je naš čas skupaj, zato nam je pomemben. Pri izbiri kraja in nastanitve sva včasih pripravljena porabiti tudi malo več, a le če najdeva za to kak res dober razlog. Čeprav bi se dopustu težko povsem odpovedala, bi ga bila pripravljena za kak višji cilj organizirati tudi bolj varčno ali drugače, kot smo ga vajeni sicer.

Metka in Aleksij Valentinčič, Osredek pri Dobrovi: »Skupni dopust je nujen«

Vsako leto se v družini pogovorimo, kako in kje bomo preživeli počitnice. Vedno si privoščimo vsaj nekaj oddiha na morju. Skupni dopust je nujen, da smo lahko nekaj časa skupaj, brez stresa in ostalih obveznosti. Na poletne »morske« počitnice imava lepe spomine še iz otroštva, ko smo vsako leto našli možnost, da smo se skupaj vsaj za nekaj dni odpeljali na morje. To nama je kot otrokoma pomenilo ogromno, zato želiva, da tudi najini otroci doživijo prijetno pričakovanje in veselje ob poletnem oddihu. Na dopustu ne zapravljamo – podobno kot doma; seveda se kdaj posladkamo in si kaj privoščimo.



Nalaganje
Nazaj na vrh