Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kölnske romanske cerkve na seznam svetovne kulturne dediščine pri UNESCU?

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 28. 05. 2013 / 08:11
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kölnske romanske cerkve na seznam svetovne kulturne dediščine pri UNESCU?

Cilj pobudnikov je 'previdnejše ravnanje na področju gradbenega načrtovanja na zemljiščih okoli cerkva'; na seznamu svetovne kulturne dediščine trenutno 37 nemških objektov in spomenikov.

Dvanajst največjih romanskih cerkva v Kölnu naj bi uvrstili na seznam svetovne kulturne dediščine pri UNESCU, je za nemško katoliško agencijo KNA včeraj potrdil novi kölnski mestni konzervator Thomas Werner. Kot je poudaril, je projekt zaenkrat še v 'povsem pripravljalni fazi'. Od uvrstitve romanskih cerkva na omenjeni seznam pa si Werner obeta 'previdnejše ravnanje na področju gradbenega načrtovanja na zemljiščih okoli cerkva'. Dotlej je seveda potrebnega še precej dela na področju priprave projekta.

Mestni konzervator v celoti podpira tudi prizadevanja Združenja romanskih cerkva v Kölnu, katerega člani želijo ta kulturni biser na vsak način ohraniti. Združenje je bilo ustanovljeno leta 1981 in šteje skoraj 4.000 članov, ki so doslej uspeli zbrati že več kot enajst milijonov evrov za ohranitev romanskih cerkva.

Skupina sakralnih stavb, edinstveno značilnih za Nemčijo, je bila zgrajena med leti 1000 in 1200, svetišča pa so pogosto zrasla na starih temeljih iz rimskega obdobja in pozne antike. Kölnska stolnica, najznamenitejši zaščitni znak prestolnice ob Renu, je na seznamu svetovne kulturne dediščine UNESCA že od leta 1996.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh