Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kje so Dežmanove grablje?

Stane Granda
Za vas piše:
Stane Granda
Objava: 19. 05. 2021 / 07:42
Oznake: Cerkev, Družba, Mnenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 21:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kje so Dežmanove grablje?
Stane Granda je zgodovinar in publicist. FOTO: Tatjana Splichal

Kje so Dežmanove grablje?

Seznam za grmado ter drobilec kulturnih dobrin še ni dokončen.

Med ljubljanskimi župani so bili v preteklosti tudi zelo preprosti, toda nihče si ni prizadeval, da bi izstopal po primitivizmu. Sedanji Zoran Janković hoče biti v tem pogledu prvi.

Na devetomajski proslavi, ki je bila po zatrjevanju predsednika Zveze borcev pod Prešernom na Titovem trgu v Ljubljani(?), je rohnel župan nad domobranskim pesnikom. Verjetno nad Balantičem, čigar priimka zaradi »usmrajenega« izobraževanja ne pozna. Kot znana kulturnica Mica Č., ki je iz pisarne vrgla vsakega, ki je govoril v dolenjski domobranščini.

Janković bo v prihodnje prepovedal izvajanja skladb P. Ramovša, ki je bil domobranski godbenik; petje pevca Leskovarja, čigar oče je bil njen kapelnik in je generalu Rupniku zložil marš; požgal umetnine M. Tršarja, ki je zapustil pričevanja iz Gonarsa in s Teharij, kar je bila tipična pot slovenskih demokratičnih kulturnikov; vrgel v drobilec kamna stvaritve Jakoba Savinška in izvrgel iz slovenske kulture vse, kar je bilo protikomunistično.

V mednarodnem Dantejevem letu bo iz narodne skupnosti izvržen pesnik in Dantejev prevajalec Alojz Gradnik ter še številni drugi na čelu z Ivanom Pregljem. Seznam za grmado ter drobilec kulturnih dobrin še ni dokončen. Sestavil ga bo parlamentarni odbor pod vodstvom znane poslanke.

Svojemu arhitektu je župan slovenske (!?) prestolnice že naročil projektiranje posebnega kurišča pred magistratom, kjer bo vsako leto 9. maja v duhu »tekovina revolucije« požigal, kar je slovensko in domobransko. Slavnostni govornik bo znani pravnik z odo Miloševiću, znanstvenimi argumenti za zanikanje Srebrenice in zmerjanjem kardinala Stepinca kot simbola zločinskosti in kolaboracije katoličanov.

Pravna in sodna zaščita je zagotovljena, saj bodo knjige samo enkrat zažgane in spomeniki ter umetnine samo enkrat uničeni. Prepeval bo partizanski zbor, katerega solist Janković zna samo Hej mašinca …

Ob svetlobi plamenov knjig bo bral svoje pesmi »največji pesnik slovenske prihodnosti«. Umetniški direktor prireditve bo nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, ki se je izkazal pri poimenovanju kamniške knjižnice. To je nova antisimonitijeva in antikoronska kulturna politika. Zaščitne maske bodo pod smrtno kaznijo prepovedane.

Gospod župan bo ustanovil odbor uglednih akademikov, ki bo pripravil utemeljitev za ukinitev domobranske slovenščine. Razglasitev umotvora bo naslednjega 9. maja na Titovem trgu, do takrat ga bodo preimenovali, pred frančiškansko cerkvijo ob igranju trubačev iz Guče in »zagrebačkih frajlic«.


Prispevek je bil najprej objavljen v novi številki tednika Družina (21/2021).

Preberite še: 
- Komentar: Sveto sredi sveta
- Komentar: Družina, temeljna celica družbe in Cerkve?
- Komentar: Na napakah se učimo

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh