Zapri
Iskanje

Komentar: (Ne le) očetu v spomin

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 23. 06. 2021 / 20:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 10:48
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Komentar: (Ne le) očetu v spomin

Komentar: (Ne le) očetu v spomin
Avtor prispevka je Bogomir Štefanič, urednik Družbe v Družini in mesečnika Slovenski čas. FOTO: Tatjana Splichal
Ko smo se v uredništvu dogovorili, da pred 30. rojstnim dnevom samostojne Slovenije poskusimo vsaj iz kakšnega zornega kota osvetliti večplastno tematiko vloge kristjanov v demokratizacijskem in osamosvojitvenem procesu, si nisem mogel kaj, da ne bi pomislil na svojega očeta. Bo ta misel zvenela preveč osebno, celo »zaslugarsko«? Seveda obstaja to tveganje, a ga zavestno prevzemam.

Moj oče Bogomir je bil večino službenih let v času socialistične države občinski uradnik, veterinarski inšpektor; družaben, vesel Belokranjec, ki si je z mojo mamo Marijo, doma iz Starega trga ob Kolpi, dom ustvaril v Kočevju. Bil je mož številnih talentov, tudi javnega nastopanja in bodrečega iskanja najboljšega v svojih sogovornikih. A ker ni bil »prave barve«, je ta in še kakšen drug talent ostajal prisilno zakopan. Dokler …

Sprva tiho, potem vedno močnejše demokratizacijsko brbotanje je zajelo tudi kočevski »Mačkov peskovnik«. Ob podpori tedanjega župnika Božidarja Metelka so se izobraženci, ki so se prepoznavali v katoliškem obnebju, opogumljali, debatirali, izobraževali … In ko je napočila zora demokracije, je marsikdo, tudi moj oče, vstopil v javni prostor, sledil nasvetu slovenskih škofov za aktivno udeležbo v politični areni, daroval svoj čas, talente, denar in še marsikaj drugega za to, da bi bila Slovenija drugačna: vključujoče pluralna in dobronamerna do vsake iskrene, tudi krščansko navdihnjene pobude za skupno dobro.

Ko sem ga kot svojeglav mladec (verjemite: zelo kritično!) opazoval, v njegovem ravnanju nisem videl nobene preračunljivosti ali »klerikalistične« vneme, nobenega iskanja privilegijev ali »revanšizma« … Edino vodilo je bila ljubezen do domovine, ki si je obetala nadeti državniško obleko. Za to domovino je ob podpori svoje žene naredil, kar je le mogel, ob tem doživel marsikaj lepega, pa tudi marsikaj razočarajočega. A dolžnosti se ni izmaknil.

Takih bogomirjev in marij, ki so z Božjo pomočjo Sloveniji želeli mir in dobro, je bilo ogromno. Zaradi njihove krščanske oporečniške zvestobe je lahko na prvih demokratičnih volitvah aprila 1990 zmagal Demos. In vse drugo je zgodovina …

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close