Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Novi, mehki totalitarizem

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 18. 01. 2021 / 12:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2021 / 06:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Novi, mehki totalitarizem

Komentar: Novi, mehki totalitarizem

Preseneča, da molčijo številni izobraženci na obeh straneh oceana, ki se razglašajo za liberalce.

Avtor komentarja je Matej Kovač, publicist in podjetnik. FOTO: Tatjana Splichal



Na porajajoči se mehki totalitarizem v ZDA, ne zelo drugačen od trdega komunističnega totalitarizma, so krščanskega pisca Roda Dreherja opozorili emigranti iz Evrope, ki so imeli izkušnje z življenjem za železno zaveso. V ZDA danes naprednjaki (progressives), kjer imajo oblast, poskušajo marginalizirati vsakogar, ki zagovarja tradicionalne krščanske vrednote, in omalovažujejo ustavno pravico do verske svobode. Vodstva tehnoloških korporacij vzpostavljajo »nadzorniški kapitalizem« (surveillance capitalism), cenzurirajo mnenja, s katerimi se ne strinjajo, in izrivajo po njihovem neprimerne osebe iz javne debate. Tako kot v trdem, komunističnem totalitarizmu so prvi na udaru izobraženci. »Narobe misleči« visokošolski učitelji imajo težave pri napredovanju, »nazadnjaškim piscem« založniki zavračajo objave, premalo napredni uredniki nimajo kariernih možnosti.

V svoji najbolj znani knjigi Benediktova možnost (Benedict Option) Dreher zagovarja, da je mogoče živeti pristno krščansko življenje le, če se izoliramo od post-krščanskega barbarizma in vzpostavimo dinamično krščansko proti-kulturo. V najnovejši knjigi o mehkem totalitarizmu Ne živite v lažeh (Live Not by Lies) sicer ne izreče, da izolacija ni mogoča, a se to razume samo na sebi, ko za zgled postavi velikane krščanskega protikomunističnega odporništva: Tomislava Kolakovića, Aleksandra Solženicina, Vaclava Bendo, Aleksandra Ogorodnikova in Jerzya Popieluszka. Po teh zgledih kristjan ne more biti konformist, ki bi se zaradi potrošniškega udobja izogibal trpljenju, zavzeti se mora za resnico in pravico.


ZDA so dvakrat reševale Evropo pred totalitarizmom, morda bodo tokrat potrebovale pomoč iz Evrope. FOTO: Pexels


Dreher si verjetno ni predstavljal, da bo del njegovih zloveščih napovedi dobil pospešek ob osebi, ki je sam ni cenil: ob kmalu bivšem predsedniku ZDA Trumpu. Dominantne internetne korporacije so izkoristile nerede ob zadnjem Trumpovem zborovanju v Washingtonu, da so mu trajno preprečile dostop do družbenih omrežij in da onemogočajo delovanje tistim socialnim mrežam, ki še servisirajo Trumpa in njegove podpornike.

Da so ukrepi vzradostili dediče slovenskih komunističnih zločincev, ne preseneča. Ko so se po gospodarskem kolapsu komunizma znašli na napačni strani zgodovine, si sedaj domišljajo, da so kršitelji svobode izražanja po novem dobri fantje. Preseneča pa, da molčijo številni izobraženci na obeh straneh oceana, ki se razglašajo za svobodomislece in liberalce. K sreči ne vsi. Angela Merkel je odločno obsodila, da se za nedoločen čas arbitrarno omeji svobodo govora komurkoli. Svobodo govora po njenem lahko omeji le sodišče na osnovi zakona. Podobno samopašno cenzuro zavrača najbolj znani ruski disident današnjega časa Aleksej Navalni. ZDA so dvakrat reševale Evropo pred totalitarizmom, morda bodo tokrat potrebovale pomoč iz Evrope.
_ _ _

*Komentar je bil objavljen v rubriki Na prepihu v tedniku Družina (3/2021).*

*Več komentarjev istega avtorja TUKAJ.*

*Družina na facebooku TUKAJ.*

*Družina na twitterju TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh