Zapri
Iskanje

Pot v hlapčevstvo

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 27. 05. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2022 / 11:15
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pot v hlapčevstvo

Pot v hlapčevstvo
Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal
Ko se je izkazalo, da slovenski komunisti po krvavi revoluciji ne morejo zagotoviti blaginje, ki bi bila primerljiva z blaginjo ljudi na drugi strani naše severne in zahodne meje, so začeli graditi mitologijo, ki naj bi dajala legitimnost njihovi oblasti.

Mitologija je imela tri stebre. Prvi je bil, da naj bi nas branili pred tujci, ki nas hočejo za hlapce. Drugi, da so edino oni sposobni upravljati gospodarski sistem, ki odpravlja velike razlike med ljudmi, ter tretji, da je bilo v obdobju med svetovnima vojnama gospodarsko in politično stanje na Slovenskem katastrofalno. 

Propagandistov tistega časa ni motilo, da se nihče v tujini ni ukvarjal z nami, še manj pa, da bi nas kdo hotel za hlapce, niti jih ni motilo, da se je večja enakost dosegala v revščini in z manjšo sposobnostjo podjetij, da bi konkurirala s podjetji iz kapitalizma. 

Politične prepire med klerikalci in liberalci pred drugo vojno so dramatizirali. V kršenje človekovih pravic in zatiranje drugače mislečih naj bi bila komunistična oblast tako rekoč prisiljena zaradi slabe dediščine prejšnje oblasti.

Ta zlagana mitologija se je na Slovenskem dobro prijela, nalezel se je je tudi novi mandatar za sestavo vlade dr. Robert Golob.

Kritiko koalicijske pogodbe je zavrnil z besedami: »Te kritike samo kažejo, da v združenju delodajalcev nimajo pojma, kako je videti razvito zahodno gospodarstvo. Na nek način želijo, da ostanemo narod hlapcev, nizko plačanih delovnih mest, kjer bo imel delodajalec zadnjo besedo in vsi ostali bomo morali biti tiho.« 

Napoved revanšizma pa je utemeljeval: »Dediščina te vlade so nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih, ne samo v državni upravi, tudi v javnih zavodih, agencijah, podjetjih v državni lasti.«

Obe trditvi sta napihnjeni floskuli, ki nimata osnove v dejanskem stanju, sta pa škodljivi za ugled Slovenije kot gospodarsko privlačne države, prav tako kot je škodljiva gospodarstvu sovražna koalicijska pogodba. 

Slovenija ima trenutno najnižjo brezposelnost in najvišjo zaposlenost v svoji zgodovini, plače v gospodarstvu so v zadnjem letu zrasle za dobre štiri odstotke, življenjski standard v Sloveniji ni bil še nikoli tako visok in po Golobu gospodarstveniki, ki so k tem rezultatom največ prispevali, nimajo pojma. 

Po analizi The Economista je Slovenija med državami, ki so se najuspešneje soočile z gospodarskimi izzivi pandemije, omejitve zaradi epidemije so bile med blažjimi, a po Golobu so ljudje v javnih ustanovah, ki so k temu prispevali, nekompetentni.

Nikjer na svetu k rasti dodane vrednosti in k višjim plačam niso prispevali arogantni politiki s povečevanjem davkov, z lovom na čarovnice v državni administraciji ter s pomnoževanjem ministrstev in birokracije. To niso »skandinavski« ukrepi, to je pot v hlapčevstvo, a ne kapitalu, temveč državi in birokratom.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (21/2022). 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh