Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Razdeljenost katoličanov ob volitvah v ZDA

Za vas piše:
Bogdan Vidmar
Objava: 16. 11. 2020 / 12:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2020 / 13:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Razdeljenost katoličanov ob volitvah v ZDA

Komentar: Razdeljenost katoličanov ob volitvah v ZDA

Needinost med kristjani ni nekaj novega in nas ne bi smela preveč šokirati.

Kdo ima prav? Koga navdihuje Sveti Duh in kdo je morda pod vplivom hudobnih duhov? FOTO: Reuters



Ves svet je in bo še nekaj tednov uprt v ZDA. Tudi, če ne verjamemo v teorije zarote, v načrtovanje in zlorabo covida-19 za socialni inženiring, v »Great Reset« in vzpostavljanje novega svetovnega reda ter nove svetovne vlade, je dejstvo, da te teorije obstajajo, dejstvo je tudi, da so ZDA razdeljene in je razdeljen ves svet. Temeljno vprašanje je: kateri so vzroki za razdeljenost Amerike in sveta?

Med seboj smo razdeljeni tudi katoličani. Po katerih kriterijih je za nekatere katoličane Joe Biden sprejemljiv, Donald Trump pa ne oziroma obratno? Presojanje obeh kandidatov temelji na razumu?

Mnogi katoličani, celo Ameriška škofovska konferenca, podpirajo Bidna, ki je katoličan in naj bi v primeru zmage, za J. F. Kennedyjem, postal drugi katoličan na mestu predsednika ZDA. Argument? Biden naj bi bil, za razliko od Trumpa, odprt za dialog in bi ponovno zedinil razklano ljudstvo, bolj je naklonjen boju proti klimatskim spremembam in naklonjen revežem.

Katoličanom, ki podpirajo Trumpa, pa se zdi ravnanje Ameriške škofovske konference, ki je podpirala Bidna in mu že čestitala za zmago, čeprav uradno še ni zmagal, škandalozno. Biden podpira abortus celo v devetem mesecu nosečnosti; zavzema se za financiranje organizacije Planned Parenthood; pod njegovo taktirko bi morale katoliške bolnice omogočati in izvajati abortus, evtanazijo, kontracepcijo; katoliške šole bi morale otroke vzgajati v ideologiji spola; zagovarja istospolne poroke, spreminjanje spola in preganjanje zaradi t. i. homofobije.

Kdo ima prav? Koga navdihuje Sveti Duh in kdo je morda pod vplivom hudobnih duhov? Ali pa imata obe strani določene stvari prav, v določenih pa se motita?

Bo Biden, če zmaga, res poskrbel za dialog in spravo v ZDA in na svetu, za reveže, za bolj čisto naravo, za pravilno soočenje z epidemijo covida-19, kot trdijo mediji, ki so na strani Bidna?

Kako razložiti, da so Trumpa, če je rasist, volili tudi mnogi Afro- in Latinoameričani ter aziati? Kako to, da so ga, če je bogataš in kapitalist, volile množice delavcev – tistih, ki delajo (ne komunistične »delavske stranke«)? Mar ni s tem marksizem prišel do svojega popolnega nasprotja? Trumpa – kapitalista volijo delavci, marksiste pa podpirajo superbogataši in svetovna elita? Je Trumpu uspelo izvesti, ali vsaj začeti, največjo protirevolucijo v zgodovini človeštva? Ali pa bodo ZDA postale komunistična država, kar se zdi glede na l. 1945 in obdobje hladne vojne nezaslišano!


Avtor komentarja je duhovnik in publicist mag. Bogdan Vidmar. FOTO: Tatjana Splichal


Kako to, da Biden ni prepričljivo zmagal, saj ima za seboj največje medije, mnoge svetovne voditelje in celo Ameriško škofovsko konferenco? Trump je bil v javnosti očrnjen kot fašist, kot poosebljeno zlo, Biden pa kot rešitelj, kot poosebljeno dobro. Upam, da so bile volitve res poštene, kot trdijo ameriški in tudi slovenski mainstream mediji. Če niso bile ...

Ne glede na končni izid volitev se lahko vprašamo: kaj naj bi bil dialog med globalistično in suverenistično vizijo sveta, med tradicionalno krščanskim in laicistično-liberalističnim pogledom na svet? Je dialog v tem primeru sploh možen? Liberalistično-sekularistični zakoni zaukazujejo »politično korektnost«, nasprotovanje laicističnim zakonom je kaznivo dejanje. »Neomejena svoboda« je novi bog, ki se mu morajo vsi pokoravati. Seveda nekateri bolj kot drugi, za nekatere pa pravila sploh ne veljajo!

Needinost med kristjani ni nekaj novega in nas ne bi smela preveč šokirati, saj so verski spori med kristjani potekali že v prvih stoletjih krščanstva in skozi vso zgodovino. Čeprav je situacija dramatična in smo zaradi needinosti ranjeni, na stvarnost lahko gledamo tudi vedro; kot na zanimivo situacijo, ki jo skušamo razumeti in nas spodbuja k iskanju novih poti.

Kaj nas sploh še povezuje? Po mojem prepričanju le Bog, četudi ateisti trdijo, da ga ni, satanisti ga sovražijo, fanatiki različnih vrst – tudi tisti, ki pravijo, da so demokrati – pa so prepričani, da posedujejo vso resnico in se imajo za bogove. Zgodovino vodi Bog; tudi prek večstoletnih ovinkov, tudi tako, da se drug ob drugem brusimo, tudi ko se med seboj pobijamo. Daje nam razum, s pomočjo katerega presojamo, kaj je dobro in kaj je zlo, kaj je resnica in kaj je laž. Spodbuja nas, da se odločamo za resnico. Četudi morda zaradi različnih vzrokov situacijo presojamo napačno in se odločamo za zlo, Bog je in deluje.
_ _ _

PREBERITE ŠE:

"Biden in Trump sta povsem razdelila katoliške glasove"

Komentar: Macron in bogokletstvo
_ _ _

*Avtor komentarja je duhovnik in publicist mag. Bogdan Vidmar.*

*Ostali prispevki avtorja TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh